2024. április 25., csütörtök

Vigyázz, aknába lépsz!

A balesetet szenvedett polgárok több százezer dináros kártérítést kaphatnak

A kevésbé forgalmas utcák a csatornamaffia kedvencei, sok helyütt életveszélyesek, a felszedett csatornafedelek után a szennyvízaknákba akárki beleeshet, a lakosok faágakat, használt gumikat tesznek a lyukakba, hogy jobban észrevehető legyen az úton leselkedő veszély.

Válságos időket élünk, erről nap mint nap tudomást szerezhetünk, az emberek egyre nehezebben élnek, a bűnözés növekvő tendenciát mutat, sokan a túlélésre rendezkednek be, errefelé ez időről időre megtörténik. A túlélés eszközeit sokan nem válogatják, vagy nem is válogathatnak, és ha nincs munka, az emberek különféle módon „feltalálják” magukat. Egy ilyen túlélési módszer a csatornafedelek lopása, amelyeket később ócskavasként adnak el a gyűjtögetők. Sokan fantáziát láttak ebben a „megélhetést biztosító tevékenységben”, így csapatokba szerveződve, éjjelente akcióba lép a csatornamaffia, kisebb teherautókkal, furgonokkal járják a kevésbé forgalmas utakat, felszedik az öntöttvasból készült aknafedeleket, majd az ócskavastelepen a felvásárlóknak eladják. A szennyvízaknák mélyek, néhol 4 méteres lyuk tátong az úton, így rendkívül balesetveszélyesek.

Vajdaság több településén is gondot jelent a „fémszedés”, de Újvidéken drasztikus méreteket öltött. A tartományi székvárosban a Városi Vízművek közvállalat hatáskörébe tartozik a szennyvízaknák karbantartása, sok fedelet helyeznek le hetente, de egyre kevésbé képesek lépést tartani a csatornamaffiával.

Davor Santrač, a Városi Vízművek közvállalat sajtószóvivője elmondta a Magyar Szónak, Újvidéken a csatornafedél-biznisz növekvő tendenciát mutat.

– Igaz, egy hónappal ezelőtt a rendőrség elkapott egy rablóbandát, valamint beperelte az egyik ócskavas-kereskedés tulajdonosát, aki felvásárolta a lopott csatornafedeleket, de ezzel nem oldódott meg semmi. A csatornafedelek lopásának a tendenciája nő, a tavalyi évhez képest ebben az évben több aknafedél tűnt el – mondta Santrač.

Februárban egy magán-ócskavastelepen találtak 66 csatornafedelet- és lefolyórácsot, amelyekről kiderült, hogy a Városi Vízművek tulajdonát képezik. Sajnos, a megtalált fedeleket már összetörték, így a közvállalat nem használhatja őket újból. A Temerini úton viszont azt a rablóbandát kapták el, amely tagjairól feltételezik, hogy ők adták el a csaknem 3 tonna fémet az ócskavastelepnek. A rendőrség szabálysértési feljelentést tett ellenük, engedély nélküli árukereskedelem miatt. Legvalószínűbb az, hogy a rablók egy kis pénzbírsággal megússzák az egész ügyet.

Az újvidéki rendőrségen az üggyel kapcsolatban azt nyilatkozták, a csatornafedeleket nem egyenként lopkodják, hanem kiszemelnek egy-két utcát, és onnan mindet elviszik. A lopás után a csatornafedeleket összetörik, majd eladják ócskavasként. A legnagyobb gondot az jelenti, hogy van, aki megvásárolja azt. A rendőrség többször felhívta az ócskavastelepek tulajdonosainak a figyelmét, ne vásároljanak fel aknafedeleket. A rendőrség szerint jó megoldás a zárható csatornafedél, de a nagyobb büntetések biztos hatásosabbak lennének...

Ha a csatornafedeleket a közútról lopják el, nem csak szabálysértési eljárást lehet indítani az elkövető ellen, hanem a közlekedés biztonságának a veszélyeztetése miatt is felelősségre vonhatják, és akár többéves börtönbüntetést is kaphat a garázdálkodás miatt az elkövető. Ez a bíróságon múlik.

A Városi Vízművek tavaly több mint 18 millió dinárt költött az új csatornafedelek beszerzésére, de ez nem volt elegendő ahhoz, hogy minden tátongó aknára jusson fedél. Lehet, többet is költhettek volna a beszerzésekre, de a probléma nem ilyen egyszerű. Azok a lakosok, akiknek káruk származott a lyukak miatt, beperelhetik a Városi Vízműveket. Voltak olyanok, akik egyszerűen beleléptek, és eltörött a lábuk, kezük, vagy a személygépkocsijuk rongálódott meg, lényeg, hogy akármilyen baj érte a polgárokat a lyukak miatt, perelhetnek. A kártérítés pedig nem kis összeg, elérheti személyenként a több százezer dinárt is. A közvállalat tavaly több tíz milliós kártérítést volt kénytelen kifizetni a pórul járt polgároknak. A Vízművek pár évvel ezelőtt új fajta csatornafedeleket szerzett be, amelyeket lezárnak, ezeket csak a közvállalat dolgozói képesek kinyitni. Az új fajta fedelek azonban nagyon drágák, és csak lassan tudják lecserélni az összes fedelet a zárhatókra. A Vízművek szóvivője szerint ezeket még nem sikerült leszedniük a „kereskedőknek”.