2024. április 25., csütörtök

Válasszon házit!

Új márkanevet gondoltak ki maguknak a hajdújárási és a környékbeli kistermelők

Julsika. Lehet, hogy hamarosan olyan márkanév lesz ez, amelyről minőségi és finom savanyúságok, paprikakrémek jutnak majd az eszünkbe. Legalábbis ezt álmodták meg a hajdújárási, a ludasi, a kispiaci és a környékbeli kistermelők, amikor úgy döntöttek, társulnak, és közösen árulják majd különleges termékeiket, amelyeket hagyományosan, tartósítószer nélkül, mindenekelőtt biozöldségekből készítenek.

– Tizenegy termékünk van eddig, amelyek mindegyikéről már csak azért is érdemes beszélni, mert amellett, hogy elnéptelenednek a falvak, hiszen nincs munkalehetőség, a fiatalok elhagyják a falvakat, tudjuk, hogy igény van az ilyen különlegességekre, el kellene a kistermelőknek gondolkodniuk azon, hogy összefogjanak. A mezőgazdasági minisztériumnak meg végre fel kell fognia, hogy a kisgazdaságok is támogatásra szorulnak, a vidékfejlesztést ezzel lehet előmozdítani. Ehhez képest nincs olyan törvény, amely szabályozná a házi termékek előállítását és fogalmazását. Már három éve ígérgetik ezt a törvényt, holott tudjuk, hogy a hagyományok egyre inkább feledésbe merülnek, a kisgazdaságok pedig tönkremennek. Sajnos nem vagyunk tudatában annak, hogy milyen értékeink vannak, hiszen minőségi alapanyagot állítunk elő, vannak hagyományaink és tudásunk. Természetesnek vesszük, hogy a termést szedés után feldogozzuk, lekvárt, szörpöt, vagy savanyúságot készítünk otthon, holott nagyon sok embernek ez nem adatik meg, ugyanakkor igényt tartanak ők is a házi termékekre – emelte ki Ábrahám Csilla, a Ludaspuszta Térségi Társulás civil szervezet elnöke. Hozzátette: – Mi már évek óta megszervezzük a termékek kiállítását Hajdújáráson. Magyarországi szakemberek is tudomást szereztek erről a kiállításról, és rámutattak arra, hogyan lehet népszerűsíteni azokat a hagyományos termékeket, amelyek náluk már szinte elvesztek. Felhívták a figyelmet arra, hogy az előállítás is és az íz is maradhat hagyományos, csak a csomagoláson kell korszerűsíteni – tudtuk meg Ábrahám Csillától annak az IPA-projektumnak a kezdeteit, amellyel magyarországi partnerekkel, a Dél-alföldi Regionális Társadalomtudományi Kutatási Egyesülettel az Agrocraft – A mezőgazdaság és a kézművesség összekapcsolása versenyképesség növelése érdekében elnevezésű projektumon keresztül kialakíthatták a Juliska márkanevet. A három évig tartó projektum során piackutatást is végeztek, amely tanulságos adatokkal szolgált a számukra, ugyanis kiderült, hogy a hagyományos termékekre igényt tartanak a vásárlók, még akár 25 százalékkal többet is fizetnének az egészséges termékekért.

– Sajnos a vásárlók nagyon keveset tudnak a termékekről. Annyit esetleg, hogy a piacon meg tudják vásárolni, de a vásárlási szokások ma már sajnos olyanok, hogy az embereknek nincs idejük kimenni a piacra. Ezeknek az adatoknak az ismeretében tudjuk, hogy alternatív vásárlási lehetőségekhez kell folyamodnunk, internetes vásárlási lehetőséget kell nyújtanunk, illetve futárszolgálatot, amivel házhoz tudjuk szállítani ezeket a termékeket, illetve létre kell hoznunk egy árumintaboltot, ahol az érdeklődők meg tudnak ismerkedni a termékeinkkel. A vidékfejlesztés legfontosabb mozzanata, ha helyi termékeket vásárolunk – tudtuk meg Ábrahám Csillától.

Egyelőre elsősorban a savanyúságok, illetve a biotermékek azok, amelyek a Juslika családot alkotják. A család egyik tagja a Somogyi csemege torma, amelybe Somogyi Ilona almát is reszel, így csupán enyhén csípős. Illetve a savanyú csicsóka, ami az utóbbi időben kuriózumnak számít, mégis Hajdújáráson, Noszán előállítják, így tesz Kis Torma Angéla is. A Hajvárt, ami az ajvár hajdújárási változata, is egy meghatározott recept szerint készíti Kis Katalin. Vagy például az Erős Gabi, csípős paprikakrém, amit Budai Gábor kispiaci termelő készít biotermelésű, vegyszermentes erős paprikából.

– Elsőosztályú, nem vegyszerkezelt termést dolgozunk fel a paprikakrémhez, hogy az a vevőknek megfeleljen. Mindenképpen fontos, hogy a Juliska név alatt összefognak minket, hiszen ezzel a vásárlók is valamiféle biztosítékot kapnak arra, hogy minőségi, egészséges és hagyományos terméket kaphatnak – mutatott rá Budai Gábor, akitől megtudtuk azt is, hogy külön odafigyelnek az árak alakulására. Mint mondta, nem adhatják drágábban a termékeiket, mint amennyiért a bolt polcain meg lehet vásárolni azt, hiszen ellenkező esetben a nehéz gazdasági helyzetben csak elriasztanák a vevőket.

Ritkaságszámba megy a Csurgói édes-savanyú görögdinnye, ezt Vásárhelyi Teréz készíti.

– Savanyított görögdinnyét nem lehet a boltokban venni. Ugyanakkor a családom évek óta fogyasztja, hiszen mi rendszeresen készítünk. Igazából úgy kezdtünk el savanyítani, hogy sajnáltuk a nem elég érett dinnyét eldobni. Azóta pedig a család egyik kedvenc savanyúságává vált, hiszen pikáns édeskés íze van. Igaz, az eladásban még nincs tapasztalatunk, csak saját fogyasztásra készítettük eddig, de azért is vállaltam, hogy társulok a Juliska-termékekhez, mert a környékünkön nagyon sokan termesztenek dinnyét – mutatott rá Vásárhelyi Teréz, aki Ludason él.

Az egyik kistermelő, Torma Rózsa, tönkölybúzából készít tönkölybúzaostyát, illetve pelyvával töltött párnákat. A sűrű paradicsomlé meghatározott paradicsomból készül, ami különleges színt, illetve ízt ad a paradicsomlének.

– Már megközelítőleg húsz éve foglalkozunk zöldségtermesztéssel. Igazából saját fogyasztásra készítettünk, de miután egyik évben nagyon sok készült, kivittem a piacra, azóta pedig már több, mint tíz éve folyamatosan keresik nálunk a sűrű paradicsomot. Nem használok tartósítószert, hagyományos módon van kipasszírozva, megfőzve és fűszerezve – tudtuk meg Kenyeres Ildikó hajdújárási termelőtől.

A márkanév már szinte kész, hiszen egészségügyi előírásokat fogalmaztak meg a termékekhez, ugyanakkor a kiszerelést is megálmodták, a címkék is lassan elkészülnek, így hamarosan felismerhetővé válnak majd a Juliska-termékek. Tervek szerint már a jövő hétvégén meg lehet majd találni a Juslika nevet viselő termékek közül többet is, egyelőre a palicsi piacon, illetve a szabadkai Tejpiacon.