2024. április 19., péntek

Ma este A Dal és Beosong

A magyar és szerb eurovíziós képviselő kiválasztása élőben – Mirnának is szurkolhatunk

Első középdöntőjét tartják ma este negyed kilenctől A Dal című műsornak, amelyben Magyarország eurovíziós képviselőjét választhatjuk meg, ugyanis mi is szavazhatunk, alapdíjas sms-ben.

A Dal szombati adásában látható dalok közül négyet a zsűri - Rúzsa Magdi énekesnő, Rákay Philip, az M1-M2 intendánsa, Rakonczai Viktor zeneszerző, producer, Walkó Csaba, a Compact Disco frontembere és Csiszár Jenő rádiós műsorvezető - juttatott a döntőbe. Így került a fináléba: Kállay-Saunders András My Baby című dala, Rácz Gergő előadásában a Csak állj mellém, Vastag Tamástól a Holnaptól, illetve Radics Gigitől az Úgy fáj.

A közönség szavazataival lett döntős Cserpes Laura Élj pont úgy című dala, Keresztes Ildikótól a Nem akarok többé játszani, Agárdi Szilvi és Pál Dénes duettje, a Szíveddel láss, valamint ByeAlextől a Kedvesem.

"A Magyar Televízió minden esztendőben olyan tehetségeket szeretne találni, akikre mindannyian büszkék lehetünk, és akik mögé fel tud sorakozni egy egész ország. Így volt ez 2011-ben Wolf Kati, tavaly pedig a Compact Disco esetében is" - hangsúlyozta korábban Rákay Philip. Az intendáns kiemelte, hogy az Eurovíziós Dalfesztiválnak évről-évre százmilliós nézettsége van, az ott elhangzó magyar dal országimázs-formáló három perc.

Az 58. Eurovíziós Dalfesztivál magyar versenyének végső szakaszába került harminc dalból három elődöntő és két középdöntő után alakult ki a nyolcas döntő mezőnye. Szombaton közülük választ ki előbb a zsűri négy dalt, végül a tévénézők sms-szavazatai döntik el, ki lesz a győztes.

A szerbiai képviselő kilétére is ezen a hétvégén kerül sor. A Beosong elnevezésű verseny szombati selejtezőjében 15 dal lesz hallható, kilenctől a Szerbiai RTV egyes csatornáján. Ezek: Moja svetlosti, Igor Terzijától, Što prolazim, Dušan Zrnić előadásában, Za tebe živim, Kristina Savićtól, Savršen kraj Aleksandra Dabićtól, Usne kadifa, ezt Kal énekli, azután a Tren című dal, amit Žarko Stepanov ad elő, a Svetla pale se za nas, Ksenija Kočetovától, a Blagoslov, Maja Nikolićtól, a Spas, amelynek előadója Dušan Svilar. A Ruža od baruta, Nenad Milosavljevićtől, az Anđeo s neba, Maja Odžaklijevska előadásában, a Halo című dal

Marija Mihajlovićtól, a Ljubav je svuda, amit a Prvi glas Srbije című műsor három döntőse - Mirna Radulović, Nevena Božović és Sara Jovanović – ad elő, a Magija, ennek előadója a  SKY's és a Duga u tvojim očima, Saška Jankovićtól.

Közülök öten jutnak tovább a közönség szavazataival a vasárnapi döntőbe.