2024. április 24., szerda

A közösség fájó nemtörődömsége

A Bucka-Gányó magán-művésztelep befejezte működését, 50 alkotást ajándékozott a Képzőművészeti Találkozónak
 Bela Duranci művészettörténész több mint két évtizedig jelen volt a Bucka-Gányó művésztelep életében, Gál József neki ajánlotta e mellszobrot

A szabadkai Bucka-Gányó volt az egykori Jugoszlávia első magán-művésztelepe. Több mint húsz évig működött Gál József és felesége, Magda odaadásának, lelkesedésének, művészetszeretetének köszönhetően az alkotótábor. A nyári és téli összejövetelein fogadta a szabadkai, vajdasági, szerbiai, magyarországi, európai vagy más földrészről érkezett művészeket. Gál Józsefék most úgy döntöttek, hogy a művésztelepen készült alkotások közül mintegy 50-et a Képzőművészeti Találkozó Modern Galériának ajándékoznak. Mint Olga Šram, az intézmény igazgatója – megköszönve a nagylelkű adományt – hangsúlyozta, ezek az alkotások épp abban az időszakban keletkeztek, amelyben az intézmény – a krónikus pénztelenség miatt – csak kis mértékben tudta gyűjteményét a kortárs alkotóink műveivel gyarapítani. Az ajándékba kapott festmények, szobrok, kerámiák egyike-másika egy-egy kiállításokon fog majd szerepelni.

Németh János nyugalmazott újságíró nyitotta meg a kiállítást. Mint mondta, a Buckába Gálékhoz két évtizednél hosszabb ideje járnak festők, szobrászok, keramikusok, írók és riporterek, művészetbarátok, szakértők és érdeklődők, külföldiek és hazaiak. A Bucka a nyugalom, a béke és a barátság szelete.

– Ott van az alkotóház, amelyet ők éltetnek. Nem áll a számra a múlt idő, mert haragszom magunkra, arra a környezetre, amely nem képes működtetni ezt a hagyományt, ezt az értéket. Mert Magdi és Jóska belefáradtak. Ők ugyan egészségügyi gondjaik szaporodására hivatkoznak, de inkább a közösség megértését és támogatását hiányolhatják. Ezért öröm a Képzőművészeti Találkozó Modern Galériájának ez a mai rendezvénye. Ők – az igazgatónővel és munkatársaival együtt – ezzel a tárlattal is bizonyítják: a helyzet magaslatán állnak, becsülettel végzik a közösség által rájuk bízott munkát. Befogadják, nyilvántartják, rendszerezik, értékelik és dokumentálják a kortárs képzőművészeti alkotásokat – mondta egyebek között. Mint fogalmazott, Szabadka művelődéstörténetéhez immár elszakíthatatlanul, kitörölhetetlenül hozzátartozik az egykori szőlőskertek helyén létesült művésztelep és alkotóház. Ahol befogadják és megvendégelik a szomszédot éppúgy, mint a barátot és kollégát, a messziről vagy innen a közelről érkezettet. Nem tesznek senkivel semmilyen különbséget. Ezt ma sokan toleranciának nevezik, holott ez csupán emberi szeretet – szögezte le Németh János. A következő hetekben érdemes megtekinteni a Képzőművészeti Találkozó Modern Galériában megnyílt kiállítást.