2024. március 29., péntek

Kim Dzsong Un a „klassz srác”

Befejezve észak-koreai „kosárlabda-diplomáciai" látogatását pénteken, Dennis Rodman amerikai kosárlabda-legenda „klassz srácnak" nevezte Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőt, apját és nagyapját pedig „nagy vezetőknek".

A Chicago Bulls egykori játékosa az amerikai–kínai enyhülést egykoron célzó pingpong-diplomáciához hasonlóan „kosárlabda-diplomáciával" próbált javítani az Egyesült Államok és Észak-Korea – Phenjan februári kísérleti atomrobbantása után – tovább romlott viszonyán négynapos útján. Csütörtökön a kosárrajongó Kim Dzsong Unnal közösen tekintettek meg egy kosárlabdameccset, majd elköltöttek egy szusivacsorát, és koccintottak is hozzá.

A phenjani repülőtéren, Pekingbe készülődve, Rodman elmondta: „lenyűgözte", hogy az észak-koreaiak „ennyire becsületesek". Hozzáfűzte, hogy Kim Dzsong Il – a jelenlegi vezető apja – és Kim Ir Szen, Észak-Korea alapítója „nagy vezetők voltak".

A körülbelül 30 éves Kim Dzsong Unról pedig úgy nyilatkozott, hogy „büszke, hazája kedveli őt, nem kedveli, egyenesen szereti őt" – hangsúlyozta Rodman, majd hozzáfűzte, „tudják mit, én szeretem őt. Tényleg klassz srác".

A pekingi repülőtéren Rodman már keresztülviharzott a rá váró újságírókon anélkül, hogy egy szava is lett volna hozzájuk.

A sportoló az amerikai VICE médiacég megbízásából érkezett Phenjanba, ahol gyerekeknek tartott kosárlabdatábort, és a helyiekkel, köztük Észak-Korea legjobb játékosaival játszott bemutatómeccset.

Rodman mellett a Harlem Globetrotters „utazó kosárcirkusz" három tagja is részt vett a VICE által szervezett látogatáson, amelyből a médiacég április során adásba kerülő televíziós show műsort készít.