2024. április 24., szerda
NYUGAT-BÁCSKA

Polgárvédelmi egységeket alakítanak

A polgárvédelem nemzetközi napját (ICDO) ünnepli holnap Zomborban a nyugat-bácskai körzetvezetőség, a rendkívüli helyzetek körzeti törzskara és a belügyminisztérium rendkívüli helyzetekkel foglalkozó részlege.

Ezt a világnapot 1990 óta ünneplik, azzal a céllal, hogy fölhívják a figyelmet a védelmi és mentőszolgálatok munkájának jelentőségére, illetve elismerést nyújtsanak ezeknek a szolgálatoknak.

Szerbiában újra jelentőséget nyer a polgárvédelem, olyan bevethető egységek létrehozásával, amelyek tagjai kellő felkészítés és kiképzés után sikeresen szembenézhetnek a rendkívüli helyzetekkel, elemi csapások, tűzesetek, árvizek, hóviharok, járványok, földrengések, technológiai-technikai és egyéb balesetek, szerencsétlenségek következményeivel.

A rendkívüli helyzeteket kezelő zombori ügyosztály önkénteseket keres a katasztrófavédelem hivatásos egységei mellé. Olyan, negyven évnél fiatalabb személyek jelentkezését várják, akik a védelem és mentés terén alkalmazható szaktudással és képességekkel rendelkeznek. Az önkéntes egységek a felkészülés és gyakorlatok után a hivatalos polgárvédelmi szolgálatok munkáját segítik szükség esetén a lakosság és az anyagi, valamint kulturális javak védelme és mentése során, illetve a környezetvédelemben.