2024. április 20., szombat

Őrizzük meg Szabadka arculatát!

Ha koalíciós partnereik nem támogatják javaslatukat, akkor a VMSZ esetleg ki is vonulhat a szabadkai hatalomból

A Vajdasági Magyar Szövetség szabadkai városi szervezetének elnöksége úgy határozott, hogy felemelik hangjukat a város központjának részletes rendezési tervjavaslata ellen, mivel az drasztikusan megváltoztatná Szabadka történelmi arculatát, derült ki Maglai Jenő, a párt szabadkai szervezete elnökének pénteki sajtótájékoztatóján.

A párt szabadkai városi képviselő-testületi frakciója még pénteken tervezte átadni vonatkozó, négy szakaszból álló döntésjavaslatát a vkt elnökének. A VMSZ reményei szerint a vkt következő ülésén koalíciós partnereik és az ellenzéki képviselők is támogatni fogják indítványukat. A döntésjavaslatot a VMSZ frakciójának mind a 16 képviselője aláírta. Ennyi aláírás elegendő ahhoz, hogy a vkt elnöke rendes ülést hívjon össze a téma megvitatásának érdekében. A párt a minél szélesebb támogatás reményében az összes többi városi hatalmi és ellenzéki frakciónak is eljuttatja javaslatát.

A VMSZ városi szervezetének elnöke elmondta: semmi törvényes és eljárási akadálya nincsen annak, hogy a vkt ülését még március 14. előtt összehívják ebben a témában. Ekkor tartja ugyanis következő ülését a rendezési tervjavaslat kidolgozásával megbízott Tervbizottság és ekkor dönt végleg a szóban forgó dokumentumról.

Maglai emlékeztetett, hogy a rendezési tervjavaslat a szakmát, a civil szervezeteket és a szabadkai polgárokat is felháborította. Az utóbbi időben sajnos egyetlen másik párt sem szólalt fel a dokumentum ellen, magyarázta Maglai, mondva: ezt a kérdést a vkt és a városi tanács keretein belül kell megoldani.

– Döntésjavaslatunkban kérjük, hogy az illetékesek állítsák le a város központjára vonatkozó részletes rendezési tervjavaslat kidolgozását és kezdjék elölről az egész munkát. Apró szépítgetésekkel nem lehet jobbá tenni a jelenlegi dokumentumot. Ha döntésjavaslatunk elfogadásra kerül, akkor annak második szakaszának értelmében a vkt kötelezi magát, hogy az elfogadás utáni harminc napon belül feloszlatja a Tervbizottságot és kizárólag pártfüggetlen szakemberek kinevezésével egy új összetételű bizottságot bíz meg a tervjavaslat kidolgozásával. Egyértelművé vált, hogy az aktuális összetételű Tervbizottság nem nőtt fel a rábízott feladathoz. Ezért kérjük, hogy a Szerbiai Építészeti és Urbanisztikai Intézet, vagy más szakmai intézmény vizsgálja felül az összes eddig elfogadott és az összes kidolgozás alatt álló olyan egyéb rendezési tervet, amely Szabadka szűkebb, valamit szélesebb központjára vonatkozik. A VMSZ álláspontja szerint nem szabad elfogadni egy olyan rendezési tervjavaslatot, amely megsemmisítené Szabadka történelmi arculatát. Ez egy végzetesen téves döntés lenne. Nem értünk egyet azzal, hogy Szabadka fejlesztésének kulcsa a városközpont betondzsungellé való változtatása lenne. Egy teljesen új rendezési tervjavaslatot kell kidolgozni, amely megőrzi mindannyiunk történelmi örökségét. Tisztában vagyunk vele, hogy javaslatunk felkavarhatja a kedélyeket a hatalmi koalíción belül, ugyanakkor véleményünk szerint a VMSZ indítványát koalíciós partnereinknek is támogatniuk kellene. Remélem, hogy ez meg is történik, hiszen ez lenne az egyetlen ésszerű megoldás – összegezte Maglai.

Lapunk kérdésére válaszolva, hogy mit tesznek, ha koalíciós partnereik esetleg mégsem támogatják javaslatukat, a VMSZ városi szervezetének elnöke először kijelentette: Abban az esetben mindenki számára egyértelművé válik, hogy ki mit képvisel Szabadkán, majd a sajtótájékoztató folytatásában az is elhangzott Maglai szájából, hogy ha úgy alakul, akkor a VMSZ esetleg ki is vonulhat a hatalomból. A VMSZ tisztában van a javaslat súlyával és azzal is, hogy emiatt esetleg felbomolhat a hatalmi koalíció, hangsúlyozta Maglai.