2024. április 24., szerda

Matolcsy György lesz az MNB elnöke

Varga Mihály kerül a nemzetgazdasági minisztérium élére – mondta el Orbán Viktor a Kossuth Rádióban

Matolcsy György lesz az új jegybankelnök - jelentette be Orbán Viktor kormányfő péntek reggel, a Kossuth Rádiónak adott interjúban – írja a hvg.hu

Szokásos péntek reggeli rádióinterjújában jelentette be Orbán Viktor, hogy Matolcsy Györgyöt jelöli jegybankelnöknek, akit a miniszteri tárca élén Varga Mihály vált.

"Jegybankelnök? a helyzet úgy fest, hogy ma a parlament illetékes bizottsága meg is hallgatja az új jegybankelnököt, én döntöttem. Matolcsy György lesz a jegybankelnök" - mondta Orbán Viktor. Vállalja a kockázatot? - tette fel a kérdés a riporter, mire Orbán azt felelte: "ez a legkevésbé kockázatos döntés".

Nem először neveztem ki jegybankelnököt, akkor is arra jutottam, hogy kormányzati tapasztalattal rendelkező embert kell kinevezni jegybankelnöknek. mivel a jegybank független, és ezt nem szabad megkérdőjelezni, ezért csak egy mód van arra, hogy a jegybank képes legyen elhelyezkedni a kormányzati erőtérben - tette hozzá Orbán, illetve azt is hozzáfűzte, hogy stabilitás és kiszámíthatóság akkor áll elő, ha kormányzati tapasztalattal rendelkező embert kérnek fel.

Simor András leköszönő elnök hatéves mandátuma szombaton jár le. A törvény rendelkezése szerint a miniszterelnök bejelentését követően a parlament gazdasági ügyekért felelős állandó bizottsága - jelenleg a gazdasági és informatikai bizottság - hallgatja meg a jegybankelnökjelöltet. A meghallgatás a bizottság délután két órakor kezdődő ülésének egyetlen tervezett napirendi pontja. A bizottsági meghallgatást követően a köztársasági elnök nevezi ki a jelöltet. Az új jegybankelnök az államfő előtt tesz esküt.

A jegybanktörvény értelmében a jegybanki monetáris tanács tagjává - így az MNB elnökévé is - "az a magyar állampolgár nevezhető ki, illetve választható, aki monetáris, pénzügyi, vagy a hitelintézeti tevékenységgel kapcsolatos kérdésekben kiemelkedő elméleti és gyakorlati szakmai ismeretekkel rendelkezik".

Az elmúlt hetekben több sajtóértesülés is napvilágot látott arról, hogy a legnagyobb esélye Matolcsy György gazdasági miniszternek van a jegybankelnöki posztra.