2024. április 20., szombat

Felderített bűncselekmények

A zentai rendőrfőnök, Dragan Todorović szerint növelni kellene a rendőrség állományát, és meg kellene erősíteni a térfigyelő rendszert

A zentai rendőrség munkatársai az elmúlt hetekben bűncselekmények sorát derítették fel Tornyoson, ahol a polgárok korábban már több ízben is panaszkodtak arra, hogy garázdálkodó csoportok fosztogatják a házaikat. A rendőrség azt is kiderítette, kik voltak a zentai árupiac tárolóinak néhány héttel ezelőtti kifosztói, ám mivel kiskorú elkövetőkről van szó, az ügy még nem zárult le.
– Tornyoson a közelmúltban hét bűncselekményt jelentettek be, amelyek közül hatot már fel is derítettünk. Ezek nem súlyos bűncselekmények voltak, hanem jobbára kisebb értékű lopások. Ezt követően újabb akciót szerveztünk, amelyben mintegy negyven rendőr vett részt annak érdekében, hogy magasabb szintre emelhessük a közbiztonság helyzetét. A bíróság utasítására néhány személyt előállítottunk, akiknek a lakóhelye átvizsgálása során további öt bűncselekményt derítettünk fel. Az akció eredményessége kapcsán szeretném tehát kihangsúlyozni, hogy egyebek mellett a közbiztonság helyzetének javításán is nagy erőkkel dolgozunk – magyarázta lapunknak nyilatkozva Dragan Todorović, hozzátéve: a rendőrség létszámhiánya igencsak nehezíti a munkavégzést, ezért is kérte a község vezetőségétől, hogy forduljanak kérelemmel az illetékes minisztériumhoz annak érdekében, hogy írjanak ki pályázatot a zentai polgárok számára a rendőrség állományának növelése céljából, mert ezáltal még hatékonyabbá válhatna a munkájuk.
A rendőrparancsnok elmondta, felderítették a zentai árupiacon található asztalok tárolószekrényeinek kifosztásával kapcsolatos esetet is. Az ügy még folyamatban van, de annyit elárult, hogy mivel két kiskorú személyről van szó, ezért más az eljárást, mint egyéb esetekben. Igencsak megnehezítette a rendőrség munkáját az, hogy a sértettek nem tettek feljelentést, ugyanis – ahogyan fogalmazott – minden esetben ennek kell a legelső lépésnek lennie ahhoz, hogy a rendőrség illetékesei hatékonyan végezhessék a munkájukat.
– A rendőrségnek a polgárokra kell támaszkodnia, akiknek segíteniük kell a munkánkat azzal, hogy hivatalosan is bejelentik az ilyen és ehhez hasonló eseteket. Számunkra lényegtelen, hogy mindezt névvel vagy név nélkül teszik-e meg, de a segítségük nélkül nem tudunk kellő hatékonysággal dolgozni. Jó példát jelentenek erre a tornyosi esetek is, amelyeknek felderítésében ugyancsak fontos szerep jutott a polgárok lelkiismeretességének és együttműködési készségének – hangsúlyozta a rendőrfőnök, aki stabilnak nevezte a közbiztonság helyzetét, ugyanis – mint mondta – ahogyan mindenütt, úgy sajnos Zentán is történnek lopások és betörések, súlyosabb bűncselekményekre azonban szerencsére nincs példa.
Kérdésünkre, hogy mit gondol a polgárőrséghez hasonló civil kezdeményezésekről, amelyeknek ötlete mind gyakrabban vetődik fel a lakosság körében, Dragan Todorović azt válaszolta, hogy nagyon veszélyesnek tartja az ilyen jellegű akciókat, ezért egyáltalán nem tartja ajánlatosnak a megszervezésüket. Ennek alátámasztásaként újra felhívást intézett a lakossághoz arra vonatkozóan, hogy amennyiben szeretnének megismerkedni a helyzettel és ténylegesen is belelátni abba, miként folyik a rendőrség terepi munkája, jelentkezzenek náluk, és egy-egy alkalommal csatlakozzanak a járőrszolgálathoz.
A közbiztonság helyzetének javítási lehetőségét a rendőrfőnök elsősorban a rendőrség állományának növelésében, valamint a térfigyelő rendszer megerősítésében látja.
– A szisztematizációban foglaltakhoz képest jelenleg negyvenöt rendőr hiányzik Zenta község területén. De ha tízzel többen lennénk, már elégedettek lennénk. Fontos lenne azonban, hogy a rendőrség munkatársai valóban a község területéről származzanak, ugyanis ez lehetővé tenné, hogy olyan személyekkel bővíthessük az állományunkat, akik ismerik a nyelvet és ismerik a kultúrát is. Azt, hogy mindez mikorra valósulhat meg, egyelőre nem tudjuk, de mi azt szeretnénk, ha mielőbb új személyekkel bővülhetne a rendőrség állománya – fogalmazott Dragan Todorović. Hozzátette, hogy fontosnak tartja a térfigyelő rendszer megerősítését is, ugyanis – ahogyan fogalmazott – a tisztességes polgároknak ezzel kapcsolatosan semmiféle ellenvetésük nincs, nekik nincs mitől tartaniuk, a bűncselekmények felderítésében és megakadályozásában azonban mindez rendkívül fontos lépést jelenthetne.