2024. március 28., csütörtök
MAGYAR LABDARÚGÁS

Nagy nevekkel erősödött az NB I

UEFA-kupa-győztes szélső és három magyar válogatott védő is érkezett a magyar élvonalba

Március elsején szinte napra pontosan három hónappal az utolsó tavalyi forduló után folytatódik a magyar labdarúgó-bajnokság. Az NB I-es csapatok zöme külföldön készült, a játékosmozgás talán a szokásosnál is nagyobb volt, és nemcsak válogatott légiósok tértek vissza Magyarországra, de nevesebb – igaz, nem erejük teljében és csúcsformában lévő – légiósok is felbukkantak. Szeretnénk azt hinni, hogy ettől jobb lesz a hazai futball, a tavaszi tizenhárom forduló ezt majd megerősíti vagy megcáfolja.

A legnagyobb igazolást kétségkívül a Videoton mondhatja magáénak, hiszen fél évre kölcsönbe megszerezte Juhász Rolandot. A belga Anderlechtnél mellőzött válogatott védőt Ukrajnától Angliáig számtalan csapattal hírbe hozták, igaz, a klubok zöme nem győzte cáfolni a híreket. Ügyes húzás lehetett volna Vladan Filipović menedzser részéről, ha bejön, így viszont örülni kellett, hogy egyáltalán elkelt a játékos.

Juhász mellett érkezett még egy salvadori válogatott csatár, Arturo Álvarez (Pacos Ferreira), illetve a korábbi portugál U20-as válogatott Vítor Gomes, aki az idén tíz bajnokit is játszott a Rio Ave színeiben. A távozók közül Sándor György (Ittihad FC) és Walter Lee (Lokeren) a legnagyobb veszteség, de Renato Neto (Gent) és Kaká (Deportivo) is játszott néhány meccset a fehérváriaknál.

Egyre több a légiós a Fradiban

Csupán négy játékost vett a Ferencváros, igaz, a légiósok aránya drasztikusan emelkedett, hiszen az érkező külföldi mellett öt magyar is távozott. Persze Beliczky Gergő, Busai Attila, Grúz Tamás, Máté János és Menyhárt Attila hiánya nem fog érződni, viszont Stanley Aborah (Mura), Júnior Fell (Metropolitano), Quenten Martinus (Heerenveen) és Leonardo (klub nélküli) nagy erősítés lehet. Főleg utóbbi nagy név, hiszen talán még egy olyan játékos sem játszott a magyar élvonalban, aki elmondhatta volna, hogy egy Robin van Persie szintű világklasszis cseréjeként nyert UEFA-kupát. Leonardo pályafutása során megfordult a Feyenoordban, a Bredában és az Ajaxban, majd Salzburgban együtt dolgozott a Fradi jelenlegi edzőjével, Ricardo Monizzal. A brazil szélső egyetlen gyenge pontja a sérülékenység, kérdés, meddig bírja a rossz minőségű magyar pályákon kihagyás nélkül.

Aborah szintén játszott az Ajaxban, csak remélni lehet, hogy az amszterdamiak jó szemmel szúrták ki évekkel ezelőtt. Martinus és Júnior Fell egyelőre kakukktojás, de abból elfér néhány a magyar bajnokságban.

Átalakult a Pécs és a Vác

Miután megoldódott végre-valahára a pécsi edzőmenesztős játék, végre el lehetett kezdeni építkezni. Lőrincz Emil és Márton Gábor megvált olyan kulcsemberektől, mint Bajzát Péter, Bodnár László, Demjén Gábor, Solomon Okoronkwo vagy Leon Panikvar, érkezett két válogatott védő, Balogh Béla és Lázár Pál, de itt kötött ki végül a nagy tehetségnek tartott Simon Attila, aki hiába menekült el Kecskemétről, Pakson is összefutott Tomislav Sivić vezetőedzővel. A szigorú szerb szakembernek így egy renitens játékosa maradt Tököli Attila személyében, akivel kapcsolatban ezerszer elmondta: hihetetlen jó futballista, csak kicsit öntörvényű. A Paks az MTK-s, moholi Könyves Norberttel erősített, vele valóban stabilabb lehet a csapat.

A holtszezon edzőváltása Egerben történt, ahol az új tulajdonos napok alatt elküldte a teljes szakmai stábot, és Simon Antal helyét Mészáros Ferenc foglalta el. A kieső helyen álló együttes kerete is azonnal átalakult, tizenegy játékos – többnyire légiós – távozott, a felsőtárkányi Debreceni Dávid, illetve a Vácról érkező Palásthy Norbert, Palásthy Dávid kettős viszont nem biztos, hogy elég lesz a bent maradáshoz.

Botrányhős Kispesten, válogatott bekk Siófokon

Nemcsak a Videoton hozott haza légióst, de a Diósgyőr is, amely Elek Ákos és Rudolf Gergely tavalyi megszerzése után Kádár Tamás (Roda) személyében újabb válogatott játékossal erősített.

Válogatottat igazolt a sereghajtó Siófok is, amely szerződtette Tímár Krisztiánt. A 33 éves védő 2005–2007 között játszott a Ferencvárosban, majd Angliában megfordult a Plymouth, valamint az Oldham együttesében, a legutóbbi szezont pedig a vietnami SHB Da Nangban töltötte.

A Kispest belenyúlt a csalánba, hiszen azt a Davide Lanzafamét igazolta le, akit ugyan az olasz szövetség nem tiltott el bundázás miatt, de a La Repubblica azt írta róla, vallomásában elismerte, hogy 2008/2009-ben hétezer eurót kapott két olasz bajnoki manipulálásért.

Jól hangzik, hogy Raffaele Alcibiade a Juventustól érkezett, de nem tudni, mire képes a pályán, ugyanolyan ismeretlen játékos, mint Leandro Martínez (Cremonese) és Claudiu Pascariu (Targu Mures). Viszont Kispestről is elment 13 játékos, azaz kicsit szellősebb lett az egyébként bő keret.

Amíg Kecskeméten tizenkét távozóra legalább tíz új ember jutott, addig a bajnok Debrecennél ennél egyszerűbb lett a helyzet. A hét távozó között csupán két kulcsember akadt, a Greuther Fürthhöz igazoló válogatott Varga József vagy a Kecskemétre szerződő Yannick Mbengono, érkezési oldalon a kölcsönből visszatérő Luis Ramos, illetve a francia védekező középpályás Mamadou Wagué (Metz) számít erősítésnek.

A listavezető Győr visszaigazolta egykori csillagát, az észt Tarmo Kinket, és megszerezte a tizennégyszeres szlovák válogatott balhátvédet, Marian Hadot. Ha a védelem stabilabbá, a támadósor pedig gólerősebbé válik, akkor a jelenlegi hatpontos előny elég lehet a bajnoki arany felé vezető úton.

A 18. forduló programja


Március 1., péntek: Pécs–MTK (17 óra), Eger–Diósgyőr (19 óra)

Március 2., szombat: Kecskemét–Debrecen (14 óra), Haladás–Siófok (16 óra), Újpest–Paks (16 óra), Kaposvár–Győr (18.30 óra)

Március 3., vasárnap: Pápa– Ferencváros (16.30), Honvéd–Videoton (18.30 óra)