2024. április 20., szombat

Irodalmi kamarazene

égy szerző friss szövegeiből hallhattunk válogatást a zEtna internetes folyóirat és könyvkiadó szabadkai estjén

Mindig különleges dolog, ha egy-egy szöveget a szerző előadásában hallhat az ember, hát még ha olyan szövegeket, verseket, prózát, regényrészletet, amelyek frissek, amelyek most rendeződnek kötetbe. Ilyen alkalomra került sor a szabadkai Városi Könyvtárban, ahol a zEtna internetes folyóirat és könyvkiadó szervezésében a Képzelet – etetetlen állat című irodalmi esten Csík Mónika, Verebes Ernő, Sinkovits Péter és Beszédes István olvasott fel a legújabb alkotásaiból. A felolvasás a négy szerző írásainak érintkezési pontjai mentén szerveződött, kapcsolódó pontokat jelentett a hajó, a víz, a nyelvek, a lakoma, az állatok, hiszen valamennyiüknél megtalálhatóak ezek a motívumok.

– Általában úgy működik, hogy a folyóiratban vannak tematikus blokkok, és ide beküldik a szerzők a szövegeiket, most ezt megfordítottuk, és a már kész kéziratokból alkottuk meg a folyóiratos frissességet – mondta Beszédes István, a zEtna vezetője.

Csík Mónika Hattyúnyakú című és Beszédes István Magritte-sziget című verseskönyve a megjelenés előtti fázisban van, a könyvhétre meg is jelennek. Sinkovits Péter és Verebes Ernő pedig az utolsó vonásoknál tart, Verebes Ernő verseskönyvének munkacíme Externál, Sinkovits Péter pedig Orfeum címmel ír regényt. Beszédes István elmondta, hogy anyagiakat pályázatok útján igyekeznek szerezni, és a webmagazin, azaz az elektronikus formában létező irodalmi tevékenységük is annyi odafigyelést és energiát igényel, mint a könyvkiadás, a két tevékenység ki is egészíti egymást, az internetes folyóirat általában igyekszik kedvet csinálni a megjelenő könyvekhez is.