2024. április 16., kedd

Hága: Felmentették Momčilo Perišićet

Első fokon 27 év börtönre ítélték, de most szabadulhat

Jogerősen felmentette csütörtökön a hágai törvényszék Momčilo Perišićet az egykori Jugoszláv Hadsereg volt vezérkari főnökét, akit a szerb erők által elkövetett bűncselekményekben való bűnrészességgel vádoltak, Bosznia-Hercegovina és Horvátország területén 1993 és 1995 között.

2011 szeptemberében a bíróság elsőfokú tanácsa Momčilo Perišić tábornokot 27év börtönre ítélte amiért segítséget nyújtott a boszniai Szerb Köztársaság Hadseregének a Szarajevó elleni gránáttámadásokban 1993 és 1995 között illetve 7000 muzulmán meggyilkolásában és a Srebrenica környéki lakosság kitelepítésében 1995-ben. Elmarasztalták azért is, mert nem akadályozta meg a Zágráb ellen 1995 májusában elkövetett rakétatámadást és nem vonta felelősségre az elkövetőket. E támadásban, hét polgári személy halt meg, ő pedig valós parancsnoki hatalommal és ellenőrzéssel rendelkezett a Krajinai Szerb Köztársaság hadserege felett.

A bíróság Fellebbviteli Tanácsa, az elsőfokú ítélet megsemmisítésének indoklásában megállapította, hogy az a segítség, amit a Jugoszláv Hadsereg élén Perišićtyel nyújtott a boszniai szerbek hadseregének, nem tartalmazott „konkrét utasításokat“, arra vonatkozóan, hogy háborús bűnöket kövessenek el Szarajevó és Srebrenica területén, csupán a boszniai szerb hadsereg „általános hadi erőfeszítéseit“ segítették.

Theodor Meron a tanács elnöklője elmagyarázta, hogy a boszniai szerb hadsereg semmilyen értelemben nem volt alárendelve a Jugoszláv Hadseregnek, kihangsúlyozva, hogy a boszniai szerb katonaság sem volt teljességében gonosztevő hadi erő, noha stratégiája magába foglalta a polgári személyek elleni gonosztetteket is.

Meron szerint az egyik hadsereg által a másiknak nyújtott segítség nem elegendő az egyén bűnvádi felelősségéhez, ha az a segítséget olyan módon nyújtja, hogy nem bizonyítható, hogy az bűncselekmény elkövetésére irányul. A most született ítélet szerint az elsőfokú tanács tévedett, amikor ezt a szabványt nem vette figyelembe.

Perišić tárgyalása 2008. október 2-án kezdődött Hágában, ő maga önként adta fel magát még 2005. március 7-én, amikor nyilvánosságra hozták a vádiratot.