2024. március 28., csütörtök

Az MNT felszólal a magyarokat ért támadások kapcsán

Dr. Korhecz Tamás: Minden olyan témával foglalkoznunk kell, amely közvetlenül érinti a magyarságot

Harmincadik rendes ülésén a Magyar Nemzeti Tanács szerdán egyebek mellett elfogadta az általa alapított vagy társalapított intézmények tavalyi évi szakmai és pénzügyi beszámolóit. A tanács 2012. évi zárszámadását szintén megerősítették. A tanács ajánlást fogadott el a magyar közösség tagjait ért támadások és a közbiztonság romlásának ügyével kapcsolatban.

Az ülésen a tanács módosította a Kulturális Bizottság összetételéről és hatásköréről szóló határozatot. A módosítások értelmében a bizottság a jövőben javaslatot terjeszt a tanács elé a tartomány illetékes szervével társalapított intézmények igazgatója, megbízott igazgatója, igazgató és felügyelő-bizottsági tagjai kinevezésre vagy felmentésre javasolt személyekre vonatkozóan; kinevezi, vagy javaslatot tesz, vagy véleményezi, vagy előzetes jóváhagyását adja a helyi önkormányzatok illetékes szervével társalapított intézmények igazgatója, megbízott igazgatója, igazgató és felügyelő bizottsági tagjai kinevezésre vagy felmentésre javasolt személyekre vonatkozóan; kinevezi, illetve javaslatot tesz az intézmény egy igazgatóbizottsági és egy felügyelő bizottsági tagjára vonatkozóan.

A romló közbiztonság és a magyarokat ért támadások ügyében az MNT ajánlást fogalmazott meg Szerbia kormányfőjének, a kormány alelnökének, valamint igazságügyi és államigazgatási miniszterének irányába.

(Fotó: Molnár Edvárd)

(Fotó: Molnár Edvárd)

Az MNT kötelességének érzi, hogy nyomatékkal adjon hangot aggodalmának, hogy a folyamatosan növekvő erőszak és a közbiztonság általános romlása közepette egyre több fizikai, valamint verbális támadás éri a vajdasági magyarokat – áll a javaslatban.

– Az utóbbi hetek óbecsei, temerini és szabadkai erőszakos bűnesetei, amelyek sértettjei magyarok voltak, bizonytalanságot és félelmet keltenek a polgárokban. Méltányoljuk és támogatjuk azon politikai szervezetek erőfeszítéseit, különösen egyetlen parlamenti pártunk képviselőinek tevékenységét, amelyekkel megfékezni igyekszenek a felerősödő erőszakhullámot. Mindazonáltal felhívjuk a bűnmegelőzésért és biztonságért felelős legmagasabb állami tisztségviselők figyelmét arra, hogy ezek a bűnesetek és incidensek a többnemzetiségű településeken, községekben és városokban különösen veszélyesek, és veszélybe sodorhatják az elmúlt években ezen a téren elért kétségtelen eredményeket, valamint a lassan előre araszoló kölcsönös szerb–magyar megbékélést, közeledést. Meggyőződésünk, hogy ezeket a jelenségeket csakis közös erőfeszítésekkel, széles társadalmi összefogással tudjuk hatékonyan megelőzni és sikeresen orvosolni. Ebben a biztonsági és igazságügyi szerveknek kiemelt és megkerülhetetlen szerepe van, csakúgy, mint a legmagasabb közjogi méltóságok jelképes megnyilatkozásainak. Ennek jegyében arra kérjük Önöket, hogy nyilatkozataikkal és tevékenységükkel arra sarkalják a társadalmat és elsősorban az állami hatóságokat, hogy a nemzetek közötti incidenseket, a nemzeti alapon elkövetett bűncselekményeket prioritásként kezeljék, szakszerűen és szervezetten foglalkozzanak azok megelőzésével, felderítésével, szankcionálásával, az egyenlőség elvének, a diszkrimináció tilalmának teljes tiszteletben tartásával. Sajnálatosnak tartjuk, hogy az itteni magyar közvélemény, nem minden alapot nélkülözve, gyakran érzi azt, hogy az állami szervek nem mindig azonos szigorral szankcionálják a nemzeti alapú incidenseket, attól függően, hogy milyen nemzetiségű a sértett és milyen az elkövető-gyanúsított. Közös érdekünk, hogy Szerbia, Vajdaság minden polgára egyenrangúnak érezze magát és egyenlő védelmet élvezzen a hatóságok részéről, ebben a Magyar Nemzeti Tanács mindenben partnere lesz az államnak – olvasható az ajánlásban.

Dr. Korhecz Tamás, az MNT elnöke az ajánlásjavaslat beterjesztésekor kiemelte: senki számára sem új a megállapítás, hogy a magyar közösség lakta településeken aggasztó méreteket ölt a közbiztonság romlása. Az MNT napirendjén minden olyan témának és jelenségnek meg kell jelennie, amely közvetlenül érinti, foglalkoztatja, bántja a vajdasági magyar közösséget – szögezte le Korhecz, majd reményét fejezte ki, hogy világos állásfoglalásával az MNT felhívja az illetékesek figyelmét a problémára, illetve a kellő lépések megtételére ösztönzi azokat.

Erdély Lenke javaslata nyomán az ajánlásba Temerin, Óbecse és Szabadka mellett Újvidék is beírásra kerül, hiszen ott is történnek támadások magyarok ellen. Utoljára február 23-án hajnalban két magyar egyetemistát vertek össze brutálisan a tartományi székvárosban.

László Bálint szerint végső ideje volt, hogy az MNT a szóban forgó témában is lépjen. Ugyanakkor László egyebek mellett azt kifogásolta, hogy az ajánlás nem hangsúlyozza, nem új keletű, hanem több évtizede jellemző, a volt Jugoszlávia tagállamaiból betelepített polgárokkal megjelenő problémáról és jelenségről van szó.

Rácz Szabó László szintén elismerte az ajánlás szükségességét, szerinte azonban a dokumentum csak általánosságokban foglakozik a magyarok elleni támadásokkal, csupán egy félénk lépés a probléma megoldásának irányába. Rácz Szabó úgy véli, a dokumentum határozatlansága miatt megtörténhet, hogy a magyarokra támadók és a nacionalisták még inkább felbátorodnak.

László és Rácz Szabó is módosítási indítványokat tettek a dokumentum vonatkozásában, mivel azonban ezek érdemben módosították volna a szöveget, ezért az MNT ügyrendjének értelmében ezeket nem bocsáthatták szavazásra. Ilyen jellegű módosítási indítványaikat a képviselőknek még az ülés megtartása előtt kell elküldeniük az MNT hivatalába,

Dr. Várady Tibor jogprofesszor kifejtette: „Nem könnyű bölcsnek lenni, de kötelességünk bölcsnek lenni.” Fontos, hogy az MNT a magyarokat ért támadások tekintetében ne a panaszbajnokságban nyerjen, hanem orvosolja a problémát – mondta Várady, hangsúlyozva, hogy a tanács sokat tehet a közhangulat javításának tekintetében. A tényeket kell megállapítani és láttatni, hiszen ezek ismeretében a tanács határozottabban cselekedhet – szögezte le Várady.

Zsoldos Ferenc, az MNT alelnöke egyetért azzal kapcsolatban, hogy a tanácsnak befolyásolnia kell a közhangulat javulását.

– Ha mi erős közösségként lépünk fel, akkor a másik közösség talán megfontolja, hogy miként viszonyul hozzánk. Első lépésként ebben a témában mindenféleképpen jó az ajánlás – mondta Zsoldos.

AZ ARACSI PUSZTATEMPLOM MEGŐRZÉSE

Az MNT még tavaly decemberben elfogadta a vajdasági magyarság szempontjából kiemelt jelentőségű ingatlan kulturális javak meghatározásáról szóló határozatot, amelyen az aracsi pusztatemplom is helyet kapott. Tegnap elfogadott vonatkozó záradékában a tanács a pusztatemplom védelmére, szanálásra és újjáépítésére javasolt intézkedéseket.

A dokumentum értelmében az MNT egy nemzetközi szakmai konferencia megszervezésére kéri fel a Vajdasági Magyar Művelődési Intézetet. A konferenciát legkésőbb március végéig kellene megtartani. Itt kellene megvitatnia a szakembereknek az aracsi pusztatemplommal kapcsolatos építőipari, konzervátori, restaurátori, infrastrukturális, installációs, archeológiai megoldásokat, valamint a kertészeti tervekkel és egy látogatói központ kialakításával kapcsolatos lehetőségeket. A szakmai konferencia záradéka szerves részét fogja képezni az MNT által javasolt intézkedéseknek.

A továbbiakban a vajdasági magyarság szempontjából kiemelt jelentőségű ingatlan kulturális javak meghatározásáról szóló határozatot is módosította a tanács.

Az ülés folytatásában az MNT megvitatta a Magyar Szó Lapkiadó Kft., a Hét Nap Lapkiadó Kft., a Pannónia Alapítvány, a Mozaik Alapítvány, a magyarkanizsai József Attila Könyvtár, valamint a CNESA Oktatási és Művelődési Intézmény 2012. évi szakmai és pénzügyi beszámolóit, valamint a Szekeres László Alapítvány, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Forum Könyvkiadó Intézet tavalyi évi szakmai beszámolóit és zárszámadásait. Az MNT 2012. évi zárszámadását szintén megerősítették a képviselők.

Az MNT döntésének értelmében Rontó Márta muzslyai lakos, zenetanárnő személyében újabb taggal népesedett a tanács Demográfiai Akciótervének kidolgozását végző szakértői munkatestület. A munkatestületnek ezzel tizenegy tagja van.

A Közoktatási Bizottság ajánlásai nyomán a tanács támogatja az adai Műszaki Iskolában az idei tanévben átképzés céljából beiratkozó tanulók számát. Az intézményben hét szakra összesen 44 diák iratkozott átképzésre.

Az MNT megerősítette Várady József kinevezését az elhunyt Dolinszky Árpád evangélikus szuperintendens helyére.