2024. március 29., péntek

Informatikában otthon vannak

Neumann informatikai verseny volt Zentán – A legjobbak Magyarországon vesznek részt a döntőben

Szombat és vasárnap Zentán a Bolyi Tehetséggondozó Gimnázium adott otthont az általános és középiskolás diákok Neumann informatika versenyének, melyre 65 általános iskolás (11 iskolából) és 29 középiskolás diák küldte be munkáját. A tanulók a szakmai zsűri előtt mutatták be, mit tudnak kezdeni a számítógéppel egy-egy témakörben. Számítógépre írt programokkal, művészeti alkotással vagy számítógéppel vezérelt berendezéssel versenyezhettek. A pályamunkákat hat szekcióba osztották be.
Az általános iskolások szombaton versenyeztek, legtöbben oktatóprogramokkal szerepeltek, PowerPoint vagy más prezentációs programokkal dolgoztak fel különböző témákat földrajzból, biológiából, kémiából stb. A nagyszámú előadás miatt kétszer háromtagú szakmai zsűri értékelte a munkákat, elsősorban az előadás kidolgozottságát, a minőségét és a témában való jártasságot értékelték. Maximálisan tíz pontot kaphatott egy-egy előadó. Az 5.-es és 6.-os diákokat Balassa Réka (Zenta), Gilice Hilda (Ada) és Apró Alexandra (bolyais tanuló) hallgatta meg, a 7.-es és 8.-os tanulókat Nagy Szilvia (Zentai Gimnázium), Esztelecki Péter (Óbecse) és Juhász Kristóf (bolyais tanuló) értékelte.
A helyszínt és a részvevők ellátását a gimnázium és a Bolyai Farkas Alapítvány biztosította, viszont a verseny megszervezését négy bolyais diák: Csipak Levente, Apró Alexandra, Széll Réka és Karácsonyi Ágnes szinte teljes egészében magára vállalta. Nagy kihívás volt ez a számukra, de lelkesedésükkel minden akadályt sikerrel vettek. Plakátokat készítettek, mintegy harminc cégtől, támogatóktól 160 díjat, ajándékot szedtek össze több mint ezer euró értékben.
A középiskolások Neumann informatikai versenyére hét iskolából 29 versenyzőt, a legjobb munkák elkészítőit hívták meg, azokat, akik sikeresen átjutottak egy előzetes szűrésen. Magas színvonalú munkákat hoztak a diákok, voltak, akik okostelefonra írt játékprogrammal rukkoltak elő, amely már pénzért értékesíthető termék. A számítógépes tervezésben (Cad) a magyarkanizsai középiskolások látványos munkákat mutattak be. A hardver szekcióban is komoly munkákat vonultattak fel, például hogyan lehet okostelefonnal távolról ki-bekapcsolni az otthoni villanykapcsolót, vagy távolról mérni, figyelemmel kísérni az ember életfunkcióit stb.
A középiskolások szoftveres és hardveres munkáit a Gilice Hilda, Török Ákos, Aleksandar Atlagić és Dragan Matić összetételű szakmai zsűri értékelte.
Az általános iskolások mezőnyében a következő eredmények születtek (zárójelben a különdíjak): oktatóprogramok: 1. Sévity Iván, 2. Pósa Viktória és Rekecki Dóra (legjobb előadók), 3. Masa Osszián és Puskás Rebeka (közönségdíj). Oktatóprogramok 2: 1. Milutinovity Dávid, 2. Antóci Bence, 3. Hubai Dávid. Alkalmazói programok: 1. Kukolj Trivko, 2. Lengyel Sándor, 3 Kollár Alex. Játékprogramok: 1. Szvoreny Viktor (legszebb munka). Hardver: 1. Horváth Bálint (legjobb ötlet), 2. Sári Norbert és Gere Gergely. Művészet: 1. Nagy Kanász Dávid, 2. Pósa Luca, 3. Pióker Bence. CAD: 1. Heiberger Konrád, 2. Kávai Áron, 3. Sörös Angelika. A legeredményesebb tanárok: Kókai Anasztázia és Nenad Nedeljković.
A középiskolások versenyében oktatóprogramok kategóriában 1. Muhi Krisóf és Vörös Tamás, 2. Magyari Lóránd, 3. Karapándzsity Dávid. Alkalmazói programok: 1. Varga Somogyi Ákos, 2. Filip Vučinić (Webes különdíj), 3. Andrej Budinčević. Játékprogramok: 1. Marčikić Mark, 2. Nenad Preradović, 3. Szecsődi Imre. Hardver: 1. Juhász Kristóf (Androidos díj), 2. Földi Dominik, 3. Tűri Erik és Kiss Tamás. Művészet: 1. Bulátovity László, 2. Locki János, 3. Guci Dávid. CAD: 1. Bicskei Tamás, 2. Koncz Máté és Híres Nikol, 3. Cérna Szabolcs és Tóth Valentin.

A pontszámok alapján a legjobb munkákat elküldik Magyarországra, ahol egy újabb válogatáson esnek át, és a legjobbnak tartott munkák elkészítői részt vehetnek március végén a nemzetközi Neumann verseny döntőjében Szekszárdon.