2024. április 25., csütörtök

Méterre adták méretest

Turián elérték a sokéves célt, megdöntötték a kolbász-világrekordot, amit a Guinness kiküldött hivatalnoka szentesített – A tartományi kormány vissza nem térítendő segéllyel fogja támogatni

Túlzás azt mondani, hogy Turián a kerítés is kolbászból van, de azt már nem, hogy a világ legnagyobb, leghosszabb kolbásza itt készül. A Szenttamástól alig tizenegynéhány kilométerre fekvő, csaknem 2200 lelket számláló faluban a hétvégén tartották meg hagyományos kolbászfesztivált, melyen évről-évre hosszabb kolbászt készítenek. A világrekordot ugyan már rég beállították, sőt csaknem minden évben javítanak is rajta, ám mindezidáig az eredmény nem volt hivatalos. A február 22-e és 24-e között megtartott 29. fesztiválon a Guinness-szakembere hivatalossá tette az eredményt, és a 2029 méter hosszú kolbásszal Turia beírta nevét a Guinness-rekordok 2013-as (máris készülő) nagykönyvébe. A helyszínen járt ugyanis Pravin Patel, a Guinness képviselője, és szombaton délben a megnyitó ünnepség keretében bejelentette, hogy az óriáskolbász valóban kiérdemelte a világrekordot! Mint azt fordítója tolmácsolásában a kíváncsiskodó tömeg előtt röviden kifejtette, ahhoz, hogy elismerjék a kolbászrekordot, nemcsak a hosszúságát mérték, hanem fontos feltétel volt az is, hogy természetes bélbe töltsék, helyi fűszerekkel ízesítsék, a töltelékét pedig ne vágójószág, hanem hízó adja. Fontos szempont volt a megmunkálás is, tehát hogy a „méretes” kolbász ne csak „méteres”, hanem minél egyenletesebb legyen, mert így lehet megfelelően körbetekerni. Az indiai származású Patel szavait a tapsoló tömeg el-elnyomta, így a sajtó képviselőinek mondhatta el, hogy az eddigi rekord 3,11 méter volt, amit a turiaiaknak sikerült alaposan megnövelniük, ugyanis a szombaton itt mért, körbe felcsavart kolbász átmérője nem kevesebb, mint 3,97 méter volt. A szerdától szombatig gyártott hatalmas kolbászt természetes disznóbélbe töltötték, mintegy 2300 kg húst használtak fel hozzá, 100 kg különféle fűszerrel ízesítették, és 2029 méter hosszúra kerekítették.

A hivatalos mérés és az utcai felvonultatás után az óriáskolbászt – a hagyományoknak megfelelően –, áruba bocsátották, méterét (ami csaknem 1 kilogrammnak felelt meg) 500 dinárért „vesztegették“. Nagy volt a tolongás körülötte. És nem csak itt. Soha ennyi csecsebecsét nem árultak a falu központjában, mint ezúttal. Nézelődő is szép számban akadt, no meg vevő is.

Pravin Patel (újságírók gyűrűjében) örömmel tette közzé, hogy valóban világrekord született

Pravin Patel (újságírók gyűrűjében) örömmel tette közzé, hogy valóban világrekord született

Üres szólamnak tűnhet, de a turiaiak esetében nem túlzás azt mondani, kolbászban a jövő. Csaknem harminc éve építgetik ezt a hagyományt, ami szoros összefüggésben áll a falubeliek alapvető egzisztenciális tevékenységével, a mezőgazdasággal. Slobodan Teofilov tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes, azonkívül, hogy emlékeztetett, a tartomány 1,1 millió dinárral támogatta a rendezvényt, elsősorban hízójószág felvásárlására, hangsúlyozta, hogy a tartományi kormány a továbbiakban is segíteni fogja a turiaiakat abbéli igyekezetükben, hogy a turai kolbászt ne csak a rendezvény idején, hanem az év minden napján árusíthassák. Mint mondta, a tartományi kormány vissza nem térítendő segéllyel fogja támogatni egy helybeli ház megvásárlását, ahol mini vágóhidat alakítanak ki.

Ezt a célt, tehát a kolbászgyártás folyamatossá tételét, Turia népszerűsítését szolgálta a február folyamán megejtett bemutatkozás Újvidéken, Zomborban és Szabadkán. A bemutatkozást természetesen árusítással kötötték egybe, mindazok részére, akik nem ismernék a turiai kolbászt, avagy nem tudnak elutazni oda február utolsó hétvégéjére.

Az 1985 óta folyamatos, háromnapos fesztiválon disznóvágást is bemutattak, és különféle ügyességi versenyeket szerveztek. Közel száz kiállító állította ki termékeit, a legjobb kolbász készítőjének pedig az egyéni termelők közül Ranislav Stankovot, a vágóhidak közül pedig a kucorai Supermix plus kolbászát kiáltották ki a legjobbnak. A rendezvényen szlovákiai, horvátországi, és magyarországi vendégek is jártak: Békéscsabáról, Jánoshalmáról és Orosházáról, akiket Zoran Mladenović Szenttamás polgármestere is fogadott.