2024. április 19., péntek

Demokraták a haladók és a szocialisták ellen

A tartományi pótválasztások második fordulójában a VMSZ, az LDP és a VHDSZ a DP jelöltjét támogatják

Vasárnap tartják a tartományi pótválasztások második fordulóját. A Demokrata Párt jelöltje mindhárom érintett szavazókörzetben bejutott a második fordulóba. Apatinban szocialista, míg Szenttamáson és Nagybecskereken haladó riválissal néz szembe.

A demokrata jelölteket támogatja a VMSZ, az LDP és a Vajdasági Horvátok Demokratikus Szövetsége is. Ezzel szemben, a haladók és a szocialisták kölcsönösen egymást támogatják, emellett a haladók mellé állt a Szerb Megújhodási Mozgalom.

„A tartományi szinten a Demokrata Párt a partnerünk, ezért arra kívánom felszólítani szimpatizánsainkat, hogy a DP jelöltjére szavazzanak a második fordulóban” – nyilatkozta a Betának Pásztor István a párt elnöke.

„A második forduló előtt most úgy értékeljük, hogy a vajdasági magyar választópolgároknak érdeke az, hogy olyan eredmény alakuljon ki, amely tükrözi a Tartományi Képviselőházban létező erőviszonyokat. Tudjuk, hogy mindenki saját meglátása szerint fog szavazni, szeretnénk azonban kihangsúlyozni, hogy a VMSZ-nek a Tartományi Képviselőházban és kormányban partnerei vannak, s ennek a ténynek a tudatában buzdítjuk szavazásra a polgárokat” mondta el Pál lapunknak.

Dušan Mijić az LDP tartományi bizottságának elnöke közleményben tudatta, hogy, noha formálisan nincsenek koalícióban, ennek ellenére meglátásuk szerint a DP támogatásával a „polgári, toleráns és szorgalmas Vajdaságot” támogatják.

A szocialisták és a haladók kölcsönösen egymást támogatják, emellett az SZHP mellett sorakozott fel a Szerb Megújhodási Mozgalom is.

„Az, ami sokat nyomott a latban, Aleksandar Vučić pártelnök támogatása a bűnözés és korrupció elleni harcban, amely magába foglalja a vitatott magánosításokat is Vajdaság területén, a Vajdasági Fejlesztési Bank ügyének kivizsgálását és bízunk benne, hogy hamarosan sor kerül a tartományi alapok munkája törvényességének a kivizsgálására is” áll közleményükben.

Azért kellett előrehozott választást tartani, mert a tavaly májusi választásokon egyéni mandátumot szerzett képviselők érdek-összeférhetetlenség miatt lemondtak megbízatásukról. zenttamáson, a 49-es választási egységben a 14.157 szavazati joggal rendelkező polgárból 7881-en adták le voksukat, vagyis a választópolgárok 55,67 százaléka. A második fordulóba jutott az első helyen végzett dr. Živko Nastić (Szerb Haladó Párt) aki 2782 szavazatot kapott és Tanasijin Valéria (Jobb Vajdaságért – Bojan Pajtić) 2161 szavazattal.

Apatinban a szavazás második körébe dr. Dragan Rastović, a Szerbiai Szocialista Párt, a Szerbiai Egyesült Nyugdíjasok Pártja és az Egységes Szerbia jelöltje jutott be a szavazatok 31.31 százalékkal, és dr. Bruno Urbanovski, a Demokrata Párt színeiben, ő a voksok 23,64 százalékát kapta. A vasárnapi szavazáson a 26 904 bejegyzett választópolgár közül 13 483 járult az urnák elé, a részvételi arány 50,12 százalék.

A 17. számú választási egység Zrenjanin III választókerületében megtartott voksolás első fordulójában a szavazati joggal rendelkezők 32,73 százaléka járult az urnák elé, a legtöbb szavazatot, pedig Darko Bađok a Szerb Haladó Párt jelöltje kapta, akire 4483-an szavaztak (ami szavazatoknak a 37 százaléka) a második pedig Đorđe Damjanov a Demokrata Párt jelöltje lett 2603 szavazattal (21 százalék)