2024. április 23., kedd

Választások ideje

Pál Károly: A VMSZ a tartományi hatalmi többségben részt vevő partnereit támogatja a tartományi választások második körében

Március 3-án, azaz most hétvégén tartják meg Szenttamáson, Apatinban és Nagybecskereken a hármas számú szavazókörzetben az időközi tartományi parlamenti egyéni listás választások második fordulóját, két héttel korábban ugyanis egyik helyen sem sikerült abszolút többségre szert tennie valamelyik jelöltnek. Szenttamáson dr. Živko Nastić (Szerb Haladó Párt) és Tanasijin Valéria (Demokrata Párt), Apatinban dr. Dragan Rastović (Szerbiai Szocialista Párt–Szerbiai Egyesült Nyugdíjasok Pártja–Egységes Szerbia) és dr. Bruno Urbanovski (DP), Nagybecskereken pedig Darko Bađok (SZHP) és Đorđe Damjanov (DP) jutottak be a második fordulóba.

A szavazás első körét értékelve lapunknak adott nyilatkozatában Pál Károly, a Vajdasági Magyar Szövetség ügyvezető alelnöke elmondta, pártja elsősorban két községben volt érdekelt, Apatinban és Szenttamáson, hisz Nagybecskereken olyan körzetben zajlott le a szavazás, ahol a magyarság kis lélekszámban él.

– A VMSZ elnöksége értékelte az első forduló eredményeit. Megállapítottuk, hogy a magyarság lélekszámának megfelelő, várt eredményeket érték el a jelöltek. A VMSZ visszafogott, nem negatív kampányt folytatott, az igazságról beszéltünk, arról, mit tud a párt a magyarság érdekében a jövőben tenni. A realitás pedig meglehetősen különbözik azoktól a rózsaszín ábrándoktól, amelyeket más pártok próbáltak bemutatni. Ahogyan a tavalyi választásokat, a mostani időközi választásokat is számos visszaélés jellemezte. Több párt is csomagosztogatással, pénzzel próbált meg minél több támogatót szerezni. Szenttamáson minden módszert bevetettek. Mi úgy érezzük, az a feladatunk, hogy elmondjuk az igazságot, a megvalósított eredményeket, felvázoljuk a célokat – közölte Pál.

Meggyőződésének adott hangot, hogy a köztársasági és tartományi parlamenti szerepvállalása, illetve az önkormányzatokban vállalt feladatai révén a párt az elmúlt időszakban számos eredményt fel tudott mutatni.

– A második forduló előtt most úgy értékeljük, hogy a vajdasági magyar választópolgároknak érdeke az, hogy olyan eredmény alakuljon ki, amely tükrözi a Tartományi Képviselőházban létező erőviszonyokat. Tudjuk, hogy mindenki saját meglátása szerint fog szavazni, szeretnénk azonban kihangsúlyozni, hogy a VMSZ-nek a Tartományi Képviselőházban és kormányban partnerei vannak, s ennek a ténynek a tudatában buzdítjuk szavazásra a polgárokat – húzta alá.

Kevevára községben kiírták a helyhatósági választásokat, jelenleg még folyik a jelöltek állítását szolgáló aláírásgyűjtés. A VMSZ itt is önállóan indul majd, s jobb eredményre számít, mint legutóbb, ami azért lenne fontos, mert a község részét képezi a szórványmagyarság szempontjából lényeges Székelykeve település is. Várható, hogy hamarosan Hódság községben is választásokra kerül sor, a párt a gombosi magyarság és a többi magyar érdekeit figyelembe véve ezeken is saját listát állít majd.

– A VMSZ-t nem érik váratlanul majd az esetleges rendkívüli köztársasági parlamenti választások sem. Ezek megtartása még mindig kérdéses, az viszont biztos, hogy jövőre két választás is előttünk áll. Az egyik a Magyar Nemzeti Tanács megválasztása, a testület négyéves mandátuma ugyanis lejár. A legutóbbi szavazáson összefogásunk háromnegyedes többséget valósított meg, szeretnénk jövőre is hasonló eredményt elérni. Az MNT hároméves munkája alatt bizonyította: más szemszögből is meg lehet közelíteni azt, hogy mi a magyarság érdeke, s hogyan lehet annak érvényesítéséhez szavatolni az erőforrásokat, maradásra késztetni fiataljainkat és számbelileg növelni a közösséget. Jövőre a magyar állampolgárság adta jog révén a magyar országgyűlési választásokba is bekapcsolódhatunk, reményeink szerint eléggé egyszerű módon. Bízunk benne, hogy e két választás bizonyítani fogja a VMSZ mozgósítóerejét, amely ezekben a nehéz időkben is eredményeket tud felmutatni – összegezte Pál Károly.