2024. április 18., csütörtök

Tönkreteszik az éjszakai életet

A szórakozóhelyek tulajdonosai petícióban tiltakoznak a városi határozat ellen

A szabadkai szórakozóhelyek és vendéglátóipari egységek tulajdonosaiból nagy felháborodást váltott ki az a városi határozat, mely szerint lerövidítik a nyitvatartási időt. Hogy tiltakozásuknak hangot adjanak, az elmúlt napokban több szórakozóhelyen is aláírásgyűjtésbe kezdtek, tegnap pedig a főtéren állítottak fel standot ugyanezzel a céllal. A petíciójukat ma adják át Suzana Dulićnak, a városi környezetvédelmi titkárság vezetőjének.
Saša Adamović, az egyik városi kávézó tulajdonosa lapunknak elmondta, nagyjából harminc szórakozóhely tulajdonosa kapcsolódott be ebbe az akcióba, tegnapig pedig mintegy háromezer aláírás gyűlt össze. Petíciójukat fiatalok és idősek egyaránt támogatták.
– A fiatalok is megdöbbentek a határozat miatt, de az idősebbek sem értenek vele egyet, mint ahogy mi, tulajdonosok sem. Úgy véljük, a város vezetősége teljes intoleranciát mutatott a vendéglátósokkal és a fiatalokkal szemben is és tovább szűkítik a szórakozási lehetőségeket a városban. Szabadka mindig is bohém város volt, sokféle szórakozást kínált fel, de az elmúlt időkben ez mindössze néhány helyre korlátozódott, és ezzel a határozattal tovább szűkítik a szórakozóhelyek számát és a szórakozási lehetőségeket, vagyis csak rontanak a helyzeten. Az új nyitvatartási idő miatt sok gyorsétterem és éjjel-nappal működő üzlet is bezárhat, hiszen a hazafelé tartó fiatalok révén nagy forgalmat valósítanak meg az éjszaka folyamán, akik betérnek ezekre a helyekre. Ha pedig nincs forgalom, a bevételkiesés miatt elbocsáthatják a dolgozókat és az objektumok, üzletek idővel bezárnak. Ezzel pedig a város is bevételtől esik el – mondja Saša Adamović. Kiemelte, a lerövidített nyitvatartási idő nem oldja meg az éjszakai randalírozás problémáját sem, sőt az fokozódhat. Amíg a fiatalok a szórakozóhelyen vannak, addig a biztonsági emberek ügyelnek a rendre, és az incidensek eddig sem a szórakozóhelyeken, hanem az utcán történtek. Ezentúl azonban a fiatalok több időt töltenek majd az utcán, ellenőrzés nélkül. Rámutatott, teljesen abszurd, hogy hétvégén már fél tizenkettőkor kikapcsolják a zenét és bezárjanak, hiszen a fiatalok nyáron este tizenegy óra körül indulnak el szórakozni. Előtte valakinél összejönnek, iszogatnak, és ha nem lesz hová elmenniük szórakozni, ittasan fognak autóba ülni és elmennek más településekre, városokba, ahol a diszkók reggel hatig tartanak nyitva, így pedig akár a diszkóbalesetek száma is növekedhet.
– A turizmus és a vendéglátóipar szorosan összefonódik, és miközben folyton a turizmus fellendítéséről beszélnek, megölik az éjszakai életet és a vendéglátóipari egységeket, és a város nem tud semmilyen szórakozási lehetőséget felkínálni sem a helyieknek, sem a turistáknak. Úgy vélem, meg kell büntetni azokat a szórakozóhelyeket, ahol nem tartják be az előírásokat, ahol túl hangos a zene, vagy tovább tartanak nyitva a megengedettnél, de nem szabad mindenkit egy kalap alá venni és néhányuk miatt mindenkivel szemben ilyen szigorú szabályokat alkalmazni. Csak hétvégente van lehetőségük az embereknek egy kicsit kifújni magukat, ezt nem szabad elvenni tőlük. A közösség máris túl depresszív, ezek után a rossz hangulat csak tovább fokozódik. Elégedettek vagyunk a petíciót támogatók számával és arra számítunk, hogy a város megváltoztatja a döntését, mert egy ilyen határozattal mindenki csak veszíthet – tette még hozzá Adamović.

A város döntése alapján a szórakozóhelyek hétköznap éjfélig, hétvégén éjjel egy óráig tarthatnak nyitva. Azok a szórakozóhelyek, amelyek lakóépületekben vagy kereskedelmi- és lakóépületekben működnek, hétköznap este tizenegy óráig, hétvégén éjfélig tarthatnak nyitva. Az éjszakai klubok, diszkók hajnali négy óráig látogathatók. A kerthelyiségekben a nyári időszakban hétköznap éjjel fél tizenkettőig szólhat zene, hétvégén pedig éjjel fél egyig. A szórakozóhelyek nyitvatartási idejét legkésőbb március 15-ig össze kell hangolni az új határozattal, hacsak a ma átadott petíció hatására a városatyák nem változtatják meg döntésüket.