2024. április 19., péntek
BIRKÓZÁS

Országgyűlési határozat a sportág megmentéséért

A magyarországi sport- és turizmusbizottság egy országgyűlési határozat elfogadását indítványozza annak érdekében, hogy a birkózás az olimpia műsorán maradjon. A testület a hétfői ülésén a birkózás sportág a nyári olimpiai játékok programján való megőrzésének támogatásáról elfogadott önálló indítványában kinyilvánította a komoly magyarországi tradíciókkal és eredményekkel rendelkező sportág olimpiai szereplésének fontosságát. A határozati javaslat felkéri a kormányt, „hogy a sportpolitikáért való felelőssége körében segítse elő a Magyar Birkózószövetségnek a Nemzetközi Birkózószövetséggel (FILA), valamint a Magyar Olimpiai Bizottsággal (MOB) és más nemzetek birkózószövetségeivel együtt folytatott lobbitevékenységét a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnál (NOB)”.

Az indítvány indoklása szerint a bizottság „méltatlannak tartja, hogy e tradicionális olimpiai sportág lekerüljön a nyári olimpiai játékok programjáról, és támogatja azt a törekvést, hogy a birkózás sportág lehetőséget kapjon a megújulásra, és megtartsa helyét az olimpiai sportágak között”. A testület kiemelte, hogy a birkózás az olimpiai mozgalom fontos része, elvitathatatlan szerepet tölt be az olimpia hagyományaiban és történelmében.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság végrehajtó bizottsága február 12-én döntött úgy, hogy a birkózást javasolja levenni a 2020-as nyári olimpia műsoráról. A testület ugyanakkor május végén két új sportágat jelöl majd meg mint lehetséges programba kerülőt, s ezek közé bekerülhet még a birkózás is.