2024. március 29., péntek
VÍZILABDA

Nehéz, de jó

Mint már a Sportvilágban hírül adtuk, Szerbia és Magyarország férfiválogatottai egy csoportba kerültek a júliusi barcelonai vízilabda-vb-n, és nagy harc várható közöttük a csoport első helyéért, amely valamivel könnyebb sorsolást biztosít a második, immár kuparendszerű szakaszra. A nyolcaddöntőben így a csoport bajnoka Kazahsztánnal, a második helyezett pedig Romániával vagy Németországgal mérkőzik, míg a negyeddöntőben az első helynek már nem lesz különösebb értéke, hisz a bajnok Spanyolországgal, a második helyezett Montenegróval kerül össze. Szerbia a csoportban az ausztrálokkal kezd, következik a magyarok elleni rangadó, végül Kína a rivális, amiből adódik, hogy Magyarország Kína, Szerbia, Ausztrália sorrendben szerepel. Két évvel ezelőtt Sanghajban a 14. vb-n Olaszország, Szerbia, Horvátország és Magyarország volt az első négy sorrendje.

Dejan Savić, a szerb válogatott kapitánya, Vanja Udovičić csapatkapitány, valamint Benedek Tibor magyar kapitány egyetértenek, hogy a csoport erős, de nincs gond, a továbbjutáshoz és a végső sikerhez is elejétől kezdve jó játékra és győzelmekre lesz szükség.

– A sorsolásnak az a része a legjobb, hogy visszaállították a kötelező nyolcaddöntőt, vagyis a csoportgyőztesek nem jutnak egyenes ágon a negyeddöntőbe. Igaz, hogy már a nyolc között a vendéglátó spanyolokkal találkozhatunk, aminek azonban semmi jelentősége, ha felkészülten érkezünk a vb-re. Kezdettől fogva a maximumra vagyunk kényszerítve. Nem szabad megengedni, hogy megismétlődjön a londoni olimpia, pontosabban az ausztrálok elleni mérkőzés jelentős része. A magyarokra nem pazarolnám a szavakat, ők mindig erősek. Mi pedig tudjuk, mi a célunk, és feladatunk, hogy azt meg is valósítsuk – nyilatkozta Dejan Savić.

– Ilyen erős csoportunk már rég nem volt. Nagy bajban leszünk, ha lenézzük az ausztrálokat, és félvállról vesszük a magyarokat. Másrészt kedvező, hogy már erős meccsekkel rajtolunk a kiesési szakaszban. Ahogy látom, a csoportelsőség könnyebb sorsolást ad a folytatásra, másrészt pedig az esetleges csoportbeli hibákat utólag mégis ki lehet javítani. A legfontosabb, hogy elsősorban önmagunkkal foglalkozzunk, és meccsről meccsre egyenként haladjunk a célunk felé – mondta Vanja Udovičić.

– Egyértelmű volt, hogy egy nagyon erős csapat lesz a csoportunkban – a szerbeket kaptuk. Minden meccsnek jelentősége van, hiszen már a nyolcaddöntőtől kieséses a rendszer, és az sem mindegy, hogy a negyeddöntőben kit kapunk. Nehéz a csoport, de nem tudnék se könnyebbet, se nehezebbet „válogatni”. Így jó, ahogy van, végre tudjuk, hogy kik ellen kell készülni! Ha kijutunk a Világliga szuperdöntőjébe, akkor találkozunk a szerbekkel, és nagy valószínűség szerint Barcelonát megelőzően még egy felkészülési tornán is játszunk egymás ellen – véli Benedek Tibor.