2024. április 24., szerda
DNEVNIK

Ki a főszerkesztő, ki a tulajdonos?

Míg a tartományi művelődési és tájékoztatási titkárság azt állítja, hogy a Dnevnik Vojvodina press törvénytelenül kinevezte a napilap új főszerkesztőjét, a vállalatnál mindezt cáfolják, és a

A tartományi művelődési és tájékoztatási titkárság csütörtöki közleményében hívta fel a figyelmet arra, hogy a Dnevnik Vojvodina Press megszegte alapítói szerződését akkor, amikor önkényesen kinevezte e vajdasági szerb nyelvű napilap új fő- és felelős szerkesztőjét. A kiadott közleményben aláhúzzák, hogy a vállalat alapítói okirata teljesen világosan fogalmaz, amikor megszabja a társalapító kötelezettségeit. Ezek szerint ugyanis kizárólag a Dnevnik Holding vállalatnak áll jogában kinevezni a lap fő- és felelős szerkesztőjét, s semmiképp sem a Dnevnik Vojvodina Pressnek, ahogyan az most megtörtént. Mivel az új főszerkesztő kinevezése során visszaélésre került sor, a Dnevnik Holding szervei úgy döntöttek, beperelik a Dnevnik Vojvodina Press vállalatot – közli a titkárság.

Egyes információk szerint miután Aleksandar Đivuljskij, a lap eddigi főszerkesztője benyújtotta lemondását, helyére Miroljub Mijuškovićot, a Politika napilap eddigi újvidéki tudósítóját nevezték ki.

A titkárság azzal vádolta meg a lap új többségi tulajdonosát, hogy teljes felügyelete alá kívánja vonni a Dnevniket. Feltette a kérdést: miért nem törvényesítette magát az új tulajdonos mind a mai napig, s mi az oka annak, hogy a beígért beruházások is sorra elmaradtak, sőt, adósságot halmoztak fel a napilapot nyomtató Forum nyomdával szemben. Mint azt megemlítik, a tartományi művelődési és tájékoztatási titkárság több ízben is szorgalmazta a Dnevnik Vojvodina Press 55 százalékos többségi tulajdonjoggal rendelkező új társtulajdonosával a találkozást, arra azonban mégsem kerülhetett sor, mert a másik fél mindvégig igyekezett elodázni azt. „Gondot viseltünk a lapról és a foglalkoztatottakkal osztoztunk azokban a gondokban, amelyek éppen az ilyen viszonyulás miatt merültek fel” – állapítja meg a kiadott közlemény. Hozzáteszik, hogy a tartományi kormány és a szóban forgó titkárság nem tud egyetérteni az efféle viselkedésmóddal és minden szükséges törvényes eszközt felhasznál majd annak érdekében, hogy megvédje Vajdaság polgárainak és a lap dolgozóinak a jogait és érdekeit.

ELHAMARKODOTT KIROHANÁS

A tájékoztatási titkárság közleményét a Dnevnik Vojvodina Press közleménye követte, melyben elhamarkodottnak ítélték az éles reakciót, s azt közölték, hogy az új főszerkesztőt még nem nevezték ki, amit a lap impresszumában és a médiumok jegyzékében szereplő adatok is bizonyítanak. „Az új főszerkesztő kinevezése csak ezt követően fog majd megtörténni, mivel az eddigi főszerkesztő munkaviszonyának megszüntetését kérte. A kinevezés mindenképp a törvényes előírásokkal összhangban megy majd végbe” – áll a vállalat közleményében. A tartományi kormány azon kijelentését, mely szerint a vállalatnak tartozásai vannak, elvszerűtlennek minősítették, mivel éppen a tartománytól várt januári és februári támogatási összegből kéne fedezniük a nyomtatási költségeket, a dotációt pedig még mindig nem kapták meg. Ugyanakkor közlik azt is, hogy a Forummal szembeni adósságot önerőből, a többségi tulajdonos által rendelkezésre bocsátott pénzeszközökből is rendezni fogják a jövő hét közepéig. Azzal a kérdéssel fordultak továbbá a tartományi vezetőséghez, hogy mikor fizetik ki a korábbi bírósági ítélet eredményeképp követelt 40 millió dinárt, a Dnevnik holding tartozását.

A KORRUPCIÓELLENES HARC ALAPKÖVE

Az eset kapcsán a Vajdasági Független Újságírók Egyesülete (NDNV) is aggodalmának adott hangot, s mindenekelőtt annak a kérdésnek a megválaszolására szólította fel az illetékes állami szerveket, hogy ki a Dnevnik napilap új többségi tulajdonosa. „A Dnevnik körüli legújabb fejlemények csak erősítik aggodalmainkat a napilap jövőjét illetőn, azt javasoljuk, hogy a főszerkesztő megválasztása világos kritériumok alapján, nyilvános pályázat útján történjék” – emeli ki az NDNV. „A vállalatok tulajdonjogi viszonyának átláthatósága a szerb kormány által meghirdetett korrupcióellenes harc sikerének egyik alapvető feltételét jelenti. A médián belüli tulajdonjogi viszonyok tisztázása elengedhetetlenül fontos ahhoz, hogy a nyilvánosság megfelelőképp meg tudja ítélni az adott sajtóorgánumot, s az a mögött rejtőző esetleges politikai és üzleti érdekeket” – állapítja meg az egyesület.

Mint közlik, a Köztársasági Cégjegyzék nyilvántartása szerint a Dnevnik Vojvodina Press többségi tulajdonosa még mindig a német Mediengruppe Balkan cég. Korábban azonban kiszivárogtak olyan információk, hogy ezt az 55 százalékos többségi tulajdont valaki megvásárolta. Mivel az egyetlen vajdasági szerb nyelvű napilapról van szó, mely hetven évnél is hosszabb hagyományra tekint vissza, függetlenül attól, hogy magántulajdonban áll, a nyilvánosságnak joga van tudnia, ki a tulajdonosa – fogalmaz az NDNV. A vajdasági képviselőházat és kormányt is arra szólították fel, hogy amennyiben birtokában vannak ennek az információnak, közöljék azt.