2024. április 18., csütörtök

Guinness-rekord Turián

A 29. fesztiválon 2029 méteres kolbászt vonultattak fel

Hivatalosan is világrekordot értek el szombaton a 29. Turiai Kolbászfesztiválon, ugyanis a leghosszabb kolbászt a világon (állítólag) évek óta itt készítik, ám az elmúlt hétvégén a Guinness szakembere aláírásával szentesítette a sajátos rekordot. Az eddigi feljegyzések szerint 3,11 méteres átmérője volt a világrekordot tartó, körbe csavargatott kolbásznak, a turiaiaknak azonban ezúttal sikerült 3,97 méterre növelniük az átmérőt. A szerdától szombatig gyártott hatalmas kolbászt természetes disznóbélbe töltötték, mintegy 2300 kg húst használtak fel hozzá, 100 kg különféle fűszerrel ízesítették, és 2029 méter hosszúra kerekítették. A hivatalos mérés és az utcai felvonultatás után az óriáskolbászt áruba bocsátották, méterét (ami csaknem 1 kilogrammnak felelt meg) 500 dinárért „vesztegették”. Mint korábban is, idén is hatalmas volt a tolongás körülötte.

A kivételes eredményt Pravin Patel, a Guinness-rekordok intézményének képviselője jelentette be a szombat délben tartott megnyitó ünnepségen, amikor a nagyközönség előtt is bemutatták az idei óriáskolbászt.

A több száz, vagy inkább több ezer kíváncsiskodót Slavica Đukić-Dejanović egészségügyi miniszter, valamint Zoran Mladenović Szenttamás polgármestere is üdvözölte. Pravin Patel kijelentette, hogy külön feltételnek számít, hogy természetes állatbélbe töltsék a húst, amit nem vágójószágtól, hanem 250 kg körüli anyakocától nyernek, a fűszerek közül pedig sót, borsot, paprikát és fokhagymát használhatnak fel. Guinness-rekord esetén elengedhetetlen az is, hogy a bélbe töltött hús egyenletes vastagságú legyen, és azt csavarják körbe, szorosan egymáshoz illesztve a szálakat.

Az 1985 óta folyamatosan megszervezett háromnapos fesztiválon valóságos vásári hangulat uralkodott, de disznóvágást is bemutattak, és különféle ügyességi versenyeket szerveztek. Közel száz kiállító állította ki termékeit, a legjobb kolbász készítőjének pedig Ranislav Stankovot kiáltották ki, mivel külön mérték a vágóhidak teljesítményét, a kucorai Supermix plus kolbászát is a legjobbnak nyilvánították.

A rendezvényen szlovákiai, horvátországi, és magyarországi vendégek is jártak: Békéscsabáról, Jánoshalmáról és Orosházáról.