2024. március 28., csütörtök

Elúszhat az 1,3 milliárd dinár

Miloš Vučević polgármester szerint az ATP Vojvodina hitelezőivel nem sikerült megállapodni a megfizettetés elnapolásáról – Az újvidéki városi képviselő-testület üléséről

Az újvidéki képviselő-testület pénteki ülésén kb. hetven napirendi pont szerepelt, ezek közül a legtöbb vitát az ATP Vojvodinával folytatott per váltotta ki. A városi parlament ülésén ezenkívül főleg a közvállalatok alapszabályának a megváltoztatásáról volt szó, a módosításokkal összhangba hozták a statútumokat a nemrég meghozott, a közvállalatokról szóló törvénnyel.

Az alapszabály megváltoztatása szabályozza a közvállalatok igazgatóinak és a felügyelőbizottságok megválasztását, az új törvény az eddig működő igazgatóbizottságokat beszünteti. Az alapszabályok módosításánál a közbeszerzési pályázatok kiírását is egyeztetik az új törvénnyel. Ezenkívül megvitatták az egyes egészségügyi és kulturális intézmények működésével kapcsolatos terveket is, valamint a Liman városnegyed új városrendezési tervét, amely nélkül nem lehet megkezdeni az ide tervezett balett- és zeneiskolát.

Erdély Lenke, a Vajdasági Magyar Szövetség újvidéki városi bizottságának az elnöke az Újvidéki Színházban történt változásokról nyilatkozott a Magyar Szónak.

– Az igazgatói posztról leköszönő László Sándor helyett az új megbízott igazgató Gyarmati Katalin. Nemcsak az új igazgató kinevezése volt napirenden, hanem az igazgatóbizottság és az új ellenőrző bizottság tagjainak a kinevezése is. Az ellenőrző bizottságban az önkormányzat részéről ezúttal két tagot választottak meg, a munkaközösség pedig egy tagot delegál. Az igazgatóbizottságba az eddigi négy tag helyett öt tagot delegál a város, és kettőt a munkaközösség. A kinevezések a Magyar Nemzeti Tanács javaslataival összhangban történtek – mondta Erdély Lenke.

Miloš Vučević, Újvidék polgármestere azt nyilatkozta, a bírósági döntés értelmében a városnak nincs több ideje, ki kell fizesse az ATP Vojvodinának az 1,3 milliárd dináros kártérítést.

– Pénteken lejárt a kifizetés határideje, ez azt jelenti, hogy hétfőtől kényszermegfizettetéssel levehetik a város számlájáról a tartozást. Mi persze azt szeretnénk, ha az ATP Vojvodina hitelezőivel olyan megoldást találnánk, amely elnapolná a megfizettetést, de egyelőre nem sikerült megállapodni. Abban az esetben, ha a város számlájáról leveszi az 1,3 milliárd dinárt, új költségvetésre lesz szükség – magyarázta Vučević.

A képviselő-testület délutáni ülésszakában került sor a napirendi pontok elfogadására, majd Siniša Sević a képviselő-testület elnöke bejelentette, több napirendi pontot összevonnak annak érdekében, hogy ne kerüljön sor újra maratoni ülésre.

Kisebb vitára kerekedett, amikor a városi kultúrintézmények idei terveinek az elfogadására került volna sor. A demokraták azt vetették fel a hatalmi koalíciónak, hogy nem volt januári ülés, szerintük ilyen még nem történt ez idáig. Ez azért fontos, mert a kultúrintézményeknek még nem lett elfogadva az éves terve, a város viszont csak ennek alapján utalhatja ki a fizetéseket. A demokraták szerint ezért az utolsó havi béreket jogellenesen utalta ki a város. A radikálisok képviselője kijelentette, nem szavazzák meg a kultúrintézményeknek szánt évi összeget, mert szerintük túl kevés.

Az Európa kulturális fővárosa 2020-ban címért Újvidék is pályázni fog, s az erre a célra felállított bizottságról szavazott a képviselő-testület. A demokrata párti és ligás képviselők sérelmezték, hogy a bizottságban a nemzeti kisebbségek egyetlen egy képviselője sem kapott helyet. A ligások szerint megengedhetetlen, hogy a bizottság leendőbeli tagjai között csupán két nő szerepel.

A rendőrség számára beszerezendő műszaki felszerelésről szóló napirendi pont megvitatása újabb összetűzésbe torkollott az ellenzék és haladók között. A demokraták és a ligások felhívták az utóbbi időben rendkívül elharapódzott erőszakra a figyelmet, amely szerintük egyre inkább észlelhető az iskolák területein is. A ligás képviselő a vadnyugati Texashoz hasonlította a közbiztonsági helyzetet. A polgármester erre úgy reagált, hogy az ellenzéki pártok feleslegesen nyugtalanítják a polgárokat, a helyzet az utcákon nem olyan rossz, ahogyan azt ők leírják. Vučević szerint a köztársasági hatalom érdemei vitathatatlanok a korrupció és bűnözés visszaszorítása terén, majd hozzátette, hogy nem győzik azt a sok bűnözőt letartóztatni, amennyit az előző hatalom hátrahagyott.

Az ülés lapzártakor még tartott.