2024. március 29., péntek

Indiában egymást tapossa a konkurencia

David Cameron óriási küldöttséggel lobbizott gazdasági előnyökért Delhiben

Már másodszor látogatott Indiába a brit miniszterelnök. David Cameronnak nyomós oka volt a héten – három napra – felkeresni az egykori brit gyarmatot. Elsősorban üzleti megfontolásból találkozott a dél-ázsiai ország legfelsőbb vezetőivel, illetve azért, hogy az utóbbi időben felmerült korrupciógyanús botrányt mielőbb rendezze az új és kölcsönösen előnyös gazdasági ügyletek reményében. Cameront százfős üzletember-delegáció, továbbá négy minisztere és kilenc parlamenti képviselő kísérte el Delhibe.

India az öt legfontosabb nagy-britanniai beruházó közé tartozik. Ezért Cameron mielőbb rendezni kívánja azt a kellemetlen ügyet, amely nemrég az AgustaWestland brit–olasz helikoptergyártó vegyes vállalatnál robbant ki. Az ügy botránnyá terebélyesedett és egyre kellemetlenebb Londonnak, hiszen az Indiával kötött helikoptereladásokat és az esetleges új fegyverszállításokat is veszélyeztetheti.

A hatóságok gyanúja szerint az AgustaWestland delhi kormányilletékeseket vesztegethetett meg, hogy Indiát megnyerje 12 harci helikopterének megvásárláshoz. A titkos egyezség kiderült, és India vonakodik átvenni az 560 millió értékű 12 harci helikoptert. Delhi már be is fagyasztotta a szerződésben foglalt összegek folyósítását a brit–olasz cégnek. Az AgustaWestland tagadja a törvényszegést.

Mindez aggasztja David Cameront, aki különleges gazdasági viszonyt szeretne kiépíteni Indiával. Elsősorban az Indiába irányuló brit export bővítése a célja, hiszen az ázsiai országnak óriási és dinamikusan fejlődő a piaca. A következő évtizedekben kiemelten fontos lesz a brit cégek számára a nagyobb hozzáférés ehhez a piachoz. Becslések szerint ugyanis 2050-ig India a világ harmadik gazdasági hatalmává fejlődik, s addig legalább ezermilliárd dolláros infrastrukturális fejlesztéseket fog végrehajtani.

Cameron megkezdte a terep előkészítését a brit cégeknek. Azt szeretné, ha a szigetországi vállalkozások idővel minél több megrendeléshez jutnának Indiában, amely az infrastruktúra mellett a hadsereg felfegyverzésére és egyéb célokra is nagy összegeket szándékozik költeni.

Indiát (és Kínát) már régóta a világ vezető fegyverimportőreként tartják számon. A feltörekvő India – szerény becslések szerint is – százmilliárd dollárt költ majd harci eszközökre a következő 15 évben. Nem csoda, hogy a britek, a franciák az oroszok és mások egymás sarkát taposva házalnak fegyverajánlataikkal az indiai illetékeseknél.

Moszkva és Delhi épp a karácsonyi ünnepek alatt írt alá egy új fegyvervásárlási szerződést. Eszerint az oroszok hárommilliárd dollár értékben szállítanak az indiai hadseregnek 42 új Szuhoj Szu–30 MKI vadászgépet és 71 darab Mi–17V–5 harci helikoptert.

Szakértők szerint az indiai piacra irányuló brit export bővítése legalább akkorát lendíthetne a szigetország gazdaságán, mint az 1800-as évek elején az akkor még indiai gyarmatról érkező import. A jelenlegi brit igyekezetnek más oka is van: uniós és azon kívüli konkurensei szintén egyre gyakrabban kilincselnek Delhiben. Ezért London is gyorsít, nem szeretne lemaradni a versenyben. Legutóbb a franciák keresték fel Indiát népes küldöttséggel.

Mindez arra utal, hogy hatalmas a nemzetközi versengés az indiaiak kegyeiért. Az infrastrukturális fejlesztés mellett Delhi a közeljövőben várhatóan olyan ágazatokat fog (részben) megnyitni a külföldi befektetők előtt, amelyekhez eddig nem férhettek hozzá. Cameron és a többiek esete azt bizonyítja, hogy az alkudozás már javában folyik.