2024. április 25., csütörtök

Erőszakos tüntetések Jeruzsálemben és Ciszjordániában

Erőszakos cselekmények közepette folytatódott pénteken Jeruzsálemben és Ciszjordániában az immár egy hete tartó, az éhségsztrájkoló palesztin foglyok melletti szolidaritás jegyében szervezett tüntetési hullám, a palesztin tüntetők kövekkel dobálták a tömeget oszlató izraeli biztonságiakat.

A megmozdulások résztvevői pénteken a Baruch Goldstein telepes által 1994-ben elkövetett vérengzésére is emlékeztek (a zsidó telepes tizenkilenc évvel ezelőtt egy hebroni mecsetben tüzet nyitott az imádkozókra, 29 palesztint megölt, 150-et megsebesített).

Jeruzsálem Óvárosában, a Templomhegyen, az al-Aksza mecsetnél zavargások törtek ki a pénteki imát követően, a tüntetők kövekkel dobálták meg az izraeli biztonsági erőket. A fegyveres katonák és rendőrök behatoltak a mecset előtti térre és könnygázzal oszlatták fel a tömeget.

Hebron zsidók lakta negyedében is kövekkel támadt az izraeli katonákra több tucat palesztin, sokan tiltakoztak a Rámalláhhoz közeli Ofer börtönnél is, amelyben éhségsztrájkot folytatnak a palesztin rabok.

Mahmúd Abbász palesztin elnök nyilatkozatában megállapította: még mindig van lehetőség a békére. „Hiszünk a békében, kezünket nyújtjuk az izraelieknek és az amerikaiaknak" – mondta az al-Arabíja arab nyelvű hírtelevíziónak.

A tüntetők a több hónapja éhségsztrájkoló négy palesztin fogollyal vállalnak szolidaritást. A Becelem nevű izraeli emberi jogi szervezet szerint jelenleg mintegy négyezer-ötszáz palesztin foglyot tartanak izraeli börtönökben, egy részüket terrorakciók miatt tartóztatták le. Tavaly több száz palesztin rab folytatott éhségsztrájkot a börtönkörülmények javítását követelve.