2024. március 28., csütörtök

Csorba Béla a VMDP új elnöke

A kisebbségpolitika terén karakánabb fellépésre van szükség - fogalmazott a tisztújító kongresszust követően az új elnök

Csorba Béla lett Ágoston András utódja – többek között erről is döntöttek szombati tisztújító kongresszusukon a VMDP körzeti szervezeteinek küldöttei. Mivel Ágoston András visszavonul az aktív politizálástól, a VMDP eddigi elnöke nem is vállalta a jelölést.

A párt zárt ajtók mögött megtartott hetedik kongresszusán 154 küldött jelent meg, közülük 138-an támogatták az elnöki tisztségért egyedüliként induló Csorba Bélát. Az alelnökségért hárman indultak, és Guszton András 130,  Kovács László 73 szavazattal lett alelnök. A küldöttek húsz választmányi tagot is megválasztottak.
Csorba Béla a székfoglaló után újságíróknak nyilatkozva kijelentette: a mai kongresszusi felszólalások egyértelműen azt jelzik, hogy a pártnak az eddigi irányvonalat kell folytatnia.

A résztvevők optimizmusát látva biztató, hogy továbbra is kellő energia feszül ebben a pártban, amivel át tudjuk majd hidalni a jelenlegi szervezési problémákat és a párt nehéz anyagi helyzetét. Továbbra is kitartunk a határon túli közösségek számára létkérdést jelentő autonómia-követeléseink mellett - annak ellenére is, hogy a vajdasági magyar politikai színtéren ellenzékben politizálunk. A kisebbségpolitika terén karakánabb fellépésre van szükség – tette hozzá az új pártelnök.

A kongresszuson Elégtétel-Megbékélés 1944 címmel a szerb-magyar megbékélésről is szó esett. Csorba Béla ennek kapcsán elmondta: a VMDP érdekelt a szerb-magyar megbékélésben, de ennek a megvalósítása nem történhet a vajdasági magyarság feje fölött. A közeledés igényét gazdasági, pénzügyi, politikai szempontok is erősítik, ugyanakkor hangot adott azon fenntartásának, miszerint félő, hogy a megbékélés ürügyén ismét egy olyan forgatókönyv fog érvényesülni Szerbiában, amely szerint újból vajdasági magyarokat fognak pellengérre állítani. Csorba Béla szerint az évekkel ezelőtti koncepciós perhez hasonlóan a most vizsgálati fogságban lévő hét vajdasági magyar fiatal ügyében hasonló eljárásra készülnek a szerb hatóságok.