2024. március 28., csütörtök

Vackor harmadszor is magyar iskolába csalogat

Az MNT beiskolázási kampányába adományaival a Rákóczi Szövetség is bekapcsolódott

A harmadik évben Vackor, az iskolába induló kismackó a Magyar Nemzeti Tanács beiskolázási programjának kabalafigurája, s az, hogy ezt a programot immár Vackor-programként emlegetjük, egyfajta bejáródott aktivitást sugall.

– Ha Vackorról a vajdasági magyar oktatás jut eszünkbe, akkor azt gondolom, hogy jó úton járunk, hiszen behoztunk a köztudatba egy olyan figurát, amelyhez tartalom kapcsolódik – mondta Joó Horti Lívia, az MNT közoktatási bizottságának elnöke, akitől megtudtuk, az idén az MNT beiskolázási programjának kampánya már februárban kezdetét vette – Persze az lenne a legjobb hír, ha nem képezné gondolkodás tárgyát, hogy magyar gyerek magyar nyelven tanuljon-e, hanem ez evidens lehetne. Március első hetében szeretnénk eljuttatni a szórólapokat a szülőkhöz és az érvrendszert is elmondani, tudatosítani a szülőkben, hogy miért is fontos az anyanyelvű oktatás. Márciusban elindulnak az aktivisták. Nagyjából már feltérképeződött, hogy kik azok a családok, ahol a gyerek nem jár magyar óvodába, de lehet tudni, hogy vannak magyar családtagok is, és esetleg meggyőzhető a család – amennyiben a magyar nyelv őrzött, tehát tud a gyerek magyarul is – hogy a magyar nyelvű oktatást válasszák. Az idei évben a magyarországi székhelyű Rákóczi Szövetség is segít, saját felajánlásaival részt vesz a kampányunkban: egy 10 ezer forintos ösztöndíjat adományoz minden magyar osztályba iratkozott elsős gyereknek, és egy gazdag meglepetéscsomaggal (könyvek, írószer, tolltartó...) tudják a kampányolók a családokat felkeresni, azokat jutalmazni, akik nyitottak voltak a beszélgetésre. Az is gazdagítja a programot, hogy a MÁÉRT a 2013-as évet a kisiskolások évének nyilvánította, és ennek keretében számos program hozzánk is elér, ami a magyar oktatást szolgálja.

Az MNT az idén is el szeretné juttatni a szülőkhöz azt az üzenetet, hogy fontos, hogy a magyar gyerek magyar iskolába járjon.

– Bizonyítottan a gyerekek akkor tudnak jól teljesíteni, ha az anyanyelvű oktatában vesznek részt. A PISA-eredmények is azt mutatták, hogy az országos átlag alatt teljesítettek a nem anyanyelvükön tanuló gyerekek. Ha a lehető legjobb fejlődést szeretnénk elérni a gyereknél, akkor olyan alapot kell ehhez adni, amely kifejlesztheti a legjobb képességeit, készségeit. És az a gyerek, aki nyelvváltásra kényszerül, az nem tud megfelelő ütembe haladni,nehezebben éri utol a társait az adott osztályközösségben – hallottuk Joó Horti Líviától.

A tájékoztatás nemcsak az elsőbe induló gyerekekhez jut el, hanem tájékoztató körút indult a középiskolások számára is. Ezúttal nemcsak a negyedikes középiskolásokat ismerteti az MNT a lehetőségeikről (ösztöndíjprogram, szerb nyelvi felzárkóztató képzés), hanem a harmadikosokat is, hogy minél előbb tudatosodjon bennük a pályaválasztás felelőssége, és felhívják a figyelmet arra is, hogy nem elég csak a negyedik osztályban jól tanulni, jó tanulmányi eredményt felmutatni a majdani felsőfokú tanulmányok érdekében.