2024. április 19., péntek

Ünnepélyes megnyitó és a honosítási kérelmek átadása

Székelykevén újabb ötven polgár igényelte a magyar állampolgárságot

Magyarország belgrádi nagykövetségének konzuli osztálya pénteken immár negyedik alkalommal tartott kihelyezett konzuli fogadónapot Székelykevén. Ritecz Miklós főkonzul és munkatársai ezúttal közel ötven honosítási kérelmet vettek át a helybeliektől. A nagykövetség munkatársai az új CMH irodában fogadták a polgárokat.

Lapunknak nyilatkozva Ritecz Miklós főkonzul kiemelte: Székelykevén lassan minden magyar polgár megszerzi a magyar állampolgárságot. Az is biztos, hogy a nagykövetség konzuli osztályának munkatársai a jövőben is visszatérnek a településre, hiszen már most megmutatkozott erre az igény. Nagyon sok idős ember kérvényezi a magyar állampolgárságot, számukra ez elsősorban érzelmi dolog – nyilatkozta Ritecz Miklós.

Ami a helyi CMH irodát illeti, bár az ünnepélyes megnyitó pénteken volt, az intézmény már január 1-től várja az érdeklődőket. Bogos Tivadar, a Vajdasági Magyar Szövetség helyi szervezetének elnöke, a párt alelnöke elmondta, hogy az irodának egy alkalmazottja van, Jakab Hajnalka, felmerülő kérdéseikkel pedig Gabona Ferenchez, a nagybecskereki CMH iroda főkoordinátorához fordulhatnak. A székelykevei iroda ugyanazokat a feladatokat látja el, mint bármelyik másik CMH iroda Vajdaság-szerte – nyilatkozta Bogos Tivadar.

– A felújított régi általános iskola épületében kaptunk helyet az iroda helyiségeinek. Segítséget nyújtunk a honosítási kérelmek tekintetében, és ha valaki érintett, akkor a vagyon-visszaszármaztatás és rehabilitáció témájában is a polgárok rendelkezésére állunk, bár utóbbi két témakör nemigen érinti a helyieket, kevesen jogosultak erre. A jövőben feltehetőleg a magyar tannyelvű oktatásban részesülő diákok számára elérhető magyarországi pályázatokhoz szükséges űrlapokat is elérhetővé tesszük az érdeklődők számára. Irodánkat időről időre a székelykevei Falufejlesztési Társaság civil szervezet rendelkezésére bocsátjuk, a szervezet különböző képzéseket, előadásokat szervez itt – mondta el Bogos Tivadar.