2024. április 23., kedd

Tizenöt nap alatt orvosolható

Goran Ješić: Minden erővel a veszélyforrás, azaz a takarmány ellenőrzésén kell dolgozni – Kormányközlemény: A hazai tej teljesen egészséges

Miután csütörtökön minden eddiginél riasztóbbnak ítélte a tejmintákon elvégzett aflatoxin-vizsgálat újabb, részleges eredményeit, péntekre sajtótájékoztatót is összehívott Goran Ješić mezőgazdasági titkár. Az újvidéki FINS élelmiszer-ipari intézet által lefolytatott laboratóriumi vizsgálat részletes eredményeit viszont ezen a sajtótájékoztatón sem kívánta közölni, mert mint mondta, el akarja kerülni, hogy valaki azért perelje be, mert egy erre a vizsgálatra az állam által nem akkreditált intézet adataival hozakodik elő. Annyit viszont közölt, hogy az adatok valóban rosszabbak minden eddigi analízis eredményénél, s hogy ezúttal 0,1 mikrogrammon felüli aflatoxin-koncentrációt is találtak egyes tejmintákban. Mint ismeretes, Szerbiában kilogrammonként 0,05 mikrogramm számít engedélyezettnek ebből a gombaméregből. Ješić ironikus hangvétellel köszönte meg Goran Knežević köztársasági mezőgazdasági miniszternek, hogy végül elismerte, valóban nincs minden rendben a szerbiai tejjel, hiszen elrendelték a tej visszavonását a hazai piacról. Sajnálatát fejezte ki, hogy ez nem történt meg még előbb, s szerinte valakinek felelnie kell az adatok eltitkolásáért, s az intézkedések késleltetéséért, melyet bizonyára egy lobbicsoport hatásának lehet betudni. Arra emlékeztetett, hogy az adatok szándékos rejtegetése hazánkban bűncselekménynek számít.

A FINS legújabb vizsgálatának az eredményeit – melyet a nyilvánossággal való ismertetés előtt egy akkreditált laboratórium is igazolni fog – várhatónak nevezte, hiszen a szakemberek már napok óta arra figyelmeztetnek, hogy az aflatoxin M1 méreg jelenléte a tejben a megfelelő intézkedések hiányában egyre csak növekedni fog az idő múlásával. Ješić bejelentette, hogy mostantól egy munkacsoport fogja figyelemmel kísérni a tej minőségét, s ennek a munkacsoportnak a tagjait az Újvidéki Egyetem Mezőgazdasági és Technológiai Karának tanárai, állat-egészségügyi szakemberek képezik. A titkár szerint most a legfontosabb feladat az, hogy mielőbb elvégezzék a takarmány állapotának ellenőrzését, innen ered ugyanis az aflatoxin-mérgezés. A köztársasági kormányt arra szólította fel, hogy segítsen a jószágtenyésztőknek az egészséges kukorica beszerzésében, s ígéretet tett arra, hogy a tartomány a maga részéről finanszírozni fogja a takarmány ellenőrzését s azoknak a hatóanyagoknak a beszerzését, melyekkel rövid időn belül meg lehetne oldani a problémát.

– Most arra kényszerültünk, hogy egyik jószágtenyésztőtől a másikig menjünk, s segítsünk megoldani a felmerült gondokat. Én azt az üzenetet szeretném továbbítani, hogy a problémák rendezhetők, viszonylag rövid idő leforgása alatt. A megfelelő intézkedések foganatosításával tizenöt napon belül meg lehetne oldani a tej kapcsán felmerült problémákat. Úgy kell cselekednünk, hogy annak a tejtermelők, jószágtenyésztők ne lássák semmi kárát – fogalmazott a mezőgazdasági titkár.

Jovanka Lelić, a FINS igazgatója azt mondta, az Európai Unió már tavaly októberben felhívta a figyelmet arra, hogy szennyezett a hazai kukorica, s ma annak a következményeit viseljük, hogy akkor elmaradt a megfelelő reakció. Prof. dr. Anka Popović Vranješ, a Mezőgazdasági Kar Állattenyésztési Intézetének munkatársa is közölte, hogy nem kellene meglepődnünk a jelenlegi helyzet miatt, hiszen a probléma nem tegnap keletkezett. Szerinte is a megfelelő takarmány és hatóanyagok szavatolása jelentik a megoldást.

Goran Ješić bejelentette azt is, hogy a tejmintákat Németországban, Baden-Württembergben, illetve Bécsben is megvizsgáltatja majd a tartományi kormány.

Mindeközben a szerb kormány pénteki ülését követően kiadott közleményében ismét a korábbi álláspontra helyezkedett: „a Szerbiában forgalomban lévő tej és tejtermékek teljesen megfelelnek a követelményeknek, és semmilyen negatív hatással nincsenek az emberek egészségére” – közlik. A kormány bejelentette, hogy az illetékes szolgálatok ki fogják vizsgálni, hamis adatokat közölt-e valaki „a szerb mezőgazdaság megsemmisítése érdekében” a tejjel kapcsolatban. A kormány szerint a szerb mezőgazdaság és tejpiac tönkretételére tett kísérletek azt a célt szolgálták, hogy „lehetővé tegyék a génmódosított takarmány importját”. Hozzáteszik, hogy olyan tejtermékeket vontak ki a forgalomból, melyek minőségével kapcsolatban felmerült a legkisebb gyanú is. Slavica Đukić-Dejanović egészségügyi tárcavezető is igyekezett a maga módján megnyugtatni a közvéleményt. A közszolgálati tévének nyilatkozva azt mondta: ha valaki megiszik néhány bögre tejet néhány nap alatt, az még nem jelent semmilyen veszélyt.