2024. március 29., péntek

Megfizettetik a parkolást Temerinben

A tél elmúltával a piacközben kezdik a díjbeszedést

Most már nemcsak a helybeliek, hanem azok a vidékiek is panaszkodnak a képtelen parkolási lehetőségekre, akik a városon való átutazásukkor megállnának, esetleg benéznének egyik-másik üzletbe, körülnéznének a piacon, ne adj' Isten, dolguk akadna valamelyik közintézményben. Parkolóhelyet csak elvétve, vagy a város központjától távolabb, valamelyik utcában lehet találni.

Csak nagy ritkán van szabad hely a piacközi parkolóban

Nemrégiben, amikor rendezték a város központjában levő, a helybeliek szóhasználatában csak piacköznek nevezett széles mellékutcát, amelynek egyik részében ma is a ott tartják a hetipiacokat, sokan azt remélték, hogy a főutcához közelebb álló résznek parkolóvá való átalakításával, ideig-óráig megoldódnak a parkolási gondok. Nem így történt. A parkoló mindig teli van, nagy szerencse kell ahhoz, hogy valaki szabad helyet találjon gépkocsijának. Ehhez az áldatlan helyzethez megrögzött szokásaikkal maguk a temeriniek is hozzájárultak. Gépkocsi nélkül ma már sokan ki sem mozdulnak házaikból, lakásaikból. Valamikor annyi volt a kerékpár az üzletek elé kihelyezett állványokban, hogy meg sem lehetett számolni. Ma elvétve lehet látni belőlük. Gépkocsival járnak az emberek, és úti céljukhoz mindenki a lehető legközelebb kíván parkolni.
A parkolási lehetőségeket tekintve az önkormányzat, a posta, a művelődési központ, pénzintézetek épületei közelében sem jobb a helyzet, mint a piacközben. A főutcán kialakított parkolókból pedig kitolatni életveszélyes. A nagy forgalmú főúton hiába van csaknem minden utcasarkon jelzőlámpa, a forgalom már olyan nagy, hogy egymást érik a járművek: személygépkocsik, autóbuszok, kamionok, traktorok…
A napokban Miroslav Kljajić, a közművállalat igazgatója a helyi sajtóban elmondta, hogy készülnek a parkolási gondok megoldására Temerinben. A községi képviselő-testület már jóváhagyta a parkolási árjegyzéket, amely szerint minden órakezdet 20 dinárba kerül, de lehet váltani majd napi és havi bérletet is, és külön bérletet piaci és vásári napokra. A tél elmúltával elkezdik a piacközben, a piaccal szembeni parkolóhely rendezését. Leaszfaltozzák a területet és kijelölik a járművek veszteglésére szolgáló helyeket. Ez lesz az első parkolóhely, ahol a közművállalat dolgozói a hetipiaci napokon fizettetnek a parkolásért. Ezt követően a Május elseje és az Újvidéki utca közötti parkolóhelyen is megfizettetik a veszteglést. Az Újvidéki utca túloldalán, a Petőfi Sándor utcában – a színház és a gyógyszertár előtt – is rendezik a parkolóhelyeket és szabályozzák a parkolást. A közművállalat tervei szerint a fő utcán (Újvidéki utca) a J. J. Zmaj és a Marko Orešković utcák közötti szakaszon alakítanak ki fizetős parkolóhelyeket.
A továbbiakban gondolnak egy emeletes montázs parkokoló kialakítására, valahol a piac közelében. Azt is latolgatják, hogy a tehergépkocsik, vontatók számára a Telepen jelölnek ki parkolóhelyet. Kljajić igazgató annak a reményének adott hangot, hogy a parkolóhelyek rendezését, majd a várakozási idő megfizettetésének bevezetését követően mindig lesz elegendő szabad hely a községházán, a rendőrségen és egyéb helyeken ügyes-bajos dolgaikat, bevásárlásaikat intézőknek.