2024. március 28., csütörtök
SZENTTAMÁS

Reformokkal az európai színvonalig

Reformokkal ez európai színvonalig címmel tartottak vitafórumot szerdán a szenttamási önkormányzatban. A fórum vendégei dr. Veran Stančetić politológus és Milija Cvijović, a politikai tudományok magisztere voltak, mindketten az önkormányzati tevékenységek szakértői.

Az összejövetel fő témája az volt, hogy hogyan lehet hatékonyabbá tenni az önkormányzatok munkáját. Habár Szerbia minden módon megpróbál eleget tenni az európai követelményeknek, a decentralizációt illetően ez idáig a helyzet semmit sem változott. Mi mindent kell(ene) tenni annak érdekében, hogy előrébb mozduljunk, és mekkora a korrupció szerepe ebben az adott problémakörben? Ilyen és hasonló kérdésekre próbáltak választ találni az ülésen felszólalók, akik egyúttal leszögezték: a politikai és gazdasági reform egy új elit létrehozását eredményezte az országban, ezek pedig az „újgazdagok”. Ugyanakkor a másik oldalon nőtt az elszegényedett, az elégedetlen és a munkanélküli polgárok száma, ezáltal pedig az önkormányzatok szociális intézményekké váltak. Sürgős reformokra van szükség. A legtöbb önkormányzatban sok a felesleges munkaerő, az állam viszont nem sietteti a változásokat, mert ezzel maga ellen fordítaná az ott dolgozókat, azok családtagjait és barátait, ennek következményeként pedig már a soron következő választásokon könnyen elveszítené a hatalmat.

Mint azt Milija Cvijović elmondta, a rosszul megszervetett önkormányzati munka mellett rossz a közvállatatok irányítása is, mivel azok élére legtöbbször a párt(ok)hoz hű vagy rokoni kapcsolatokkal, ismeretséggel rendelkező emberek kerülnek. Szerinte az ilyen válallatok többségében évtizedek óta nem írtak ki pályázatokat a vezetői állások betöltésére.