2024. április 25., csütörtök

A visszavonult Roddick négyet javított!

Mivel a teniszranglistákat az utóbbi 52 hét pontozott eredményei alapján készítik, az a lehetőség is fennáll, hogy hetente az a teniszező is haladást jegyez, aki történetesen nem is játszott, vagy pedig már több mint öt hónapja visszavonult, mint Andy Roddick.

Az egykor világelső amerikai tavaly a US Open után akasztotta szögre az ütőt, s mivel nem kérte, hogy nevét töröljék a listáról, mint néhány hónappal korábban Kim Clijsters tette azt, Roddickot továbbra is vezetik, mert tavaly február és szeptember között 970 pontot teniszezett össze. Az utóbbi két hétben Roddick egyetlen pontját sem törölték, ő pedig a ranglista 42. helyéről a 38.-ra tornázta fel magát. Az ilyesmi azért lehetséges, mert más teniszezők elveszíthetik a tavalyi pontokat, és ők zuhannak a listán, amivel másokat – adott esetben Roddickot – látszólagos haladáshoz segítik. A múlt héten Viktor Troicki és Nyikolaj Davigyenko veszített annyi pontot, hogy az amerikai mögé került, s már tudni lehet, hogy e héten Melzerre és Štepanekre vár a visszaesés, így jön össze Roddick négyes előrelépése.

Ennél előbbre már nem juthat, hisz a következő héten 45 pontot veszít, március folyamán pedig további 135-öt, és azonnal az 50. pozíció alá esik.

Habár nyert egy meccset, sokat veszít a tavaly ilyenkor a mexikói Monterreyben tornát nyert magyar Babos Tímea. Mivel hétfőn levonják azokat a pontokat, Babos a 130. hely alatt találja magát, noha nemrég még az első 50 határán járt.

Jelena Jankovićnak is jó szereplésre van szüksége Bogotában, hogy ne essen ki a legjobb 30 közül. A rajt sikeres volt, hisz az egykor világelső szerb 3 óra 19 perces meccsen felülmúlta az amerikai Julia Cohent, a 2. fordulóban pedig valamivel nehezebb dolga lehet a hazai pályán szereplő Mariana Duquével.

Ha az este nyert az orosz Dmitrij Turszunov ellen, Janko Tipsarević ma Marseille-ben a luxemburgi Gilles Müllerrel találkozik.

A nap meglepetését a 20 éves amerikai Jack Sock okozta, aki a ranglista 168. helyezettjeként is nyerni tudott a kanadai Miloš Raonić ellen. Socknak ez volt az első idei győzelme.