2024. április 20., szombat

Filmfesztivál Újvidéken

Az újvidéki Arena Cineplex moziban holnap kezdik meg vetíteni a sorrendben 41., nemzetközi FEST filmfesztivál alkotásait, a tíz fesztiváli nap alatt összesen 38 projekciót lesz alkalmunk látni, ezek közül 29 filmet első alkalommal vetítenek majd a székvárosban.
A szervezők tegnap sajtótájékoztatón ismertették az idei filmkínálatot, beszéltek az alkotásokról, és a jegyárakat is ismertették. Elhangzott, hogy ha minden a terv szerint történik, a fesztivált Michael Madsen hollywoodi színész nyitja majd meg, ő lesz a FEST 2013 belgrádi, ma este megtartandó megnyitórendezvényének sztárvendége is. A Tarantino-filmekből ismertté vált művész azonban még nem erősítette meg, hogy megjelenik-e Újvidéken is, ez csak holnap derül majd ki.
A fesztivál ideje alatt a filmbemutatókat minden nap 18, 19, illetve 22 órától láthatjuk, az ismétléseket következő nap 15 órától tűzik műsorra. A belépőjegyek árai attól függően változnak, hogy hány órától megyünk moziba, a 15, illetve 18 órakor kezdődő vetítésekre 200-250 dinárba kerül a belépőjegy, a 19 és 22 órakor kezdődő filmeket 350 dinárért tekinthetjük meg. A fesztivál megnyitójának keretében tehát szombaton 19 órától az Aranypálma díjnyertes, Szerelem (Love) című romantikus filmet vetítik, ezt követően 22 órától az As Luck Would Have it spanyol drámát láthatjuk. 18 órától többnyire európai filmeket vetítenek, francia, olasz, spanyol, angol, dán, belga, német alkotásokat láthatunk, programra tűztek egy japán filmet is. Az idén két hazai filmalkotást mutatnak be, a Krugovi (r.: Srđan Golubović) című drámát holnapután 19 órától, a Falsifikatort (r.: Goran Marković) pedig március 4-én este 7 órától vetítik. A Krugovi filmet a berlini fesztiválon díjazták.
A tengeren túli produkciók közül talán a Kényszerleszállás (Flight) című amerikai drámát, és A bűn nem évül el (The Company You Keep) című thrillert érdemes kiemelni, ez utóbbit Robert Redford rendezte, a főszerepet is ő játssza Nick Nolte és Susan Sarandon mellett. Az újvidéki közönségnek alkalma lesz látni A nyomorultak (Les Miserables) című, Victor Hugo regénye alapján készült angol zenés filmdrámát is, február 25-én pedig Steven Spielberg Lincoln című, két és fél órás, történelmi drámáját láthatjuk. A Hitchcock című életrajzi filmet Anthony Hopkinsszal a főszerepben csütörtökön nézhetjük meg 19 órától, Woody Allen az idén rendezőként a Rómának szeretettel (To Rome with Love) című filmmel mutatkozik be – az amerikai–olasz–spanyol koprodukcióban készült romantikus komédiát március 2-án 19 órától láthatjuk.
A FEST 2013 filmfesztivált Az ígéret földje (Promised Land) című dráma zárja, Matt Damonnal a főszerepben, március 4-én 22 órakor tűzik műsorra.
A szervezők elmondták azt is, hogy az újvidéki vetítések azért kezdődnek egy nappal a belgrádi vetítések után, mert a hazai filmek bemutatóin jelen lesznek a rendezők és a színészek, ezért a vetítési rendet úgy állították össze, hogy a művészek részt vehessenek mind a belgrádi, mind az újvidéki bemutatón.

A belépőjegyek tehát 200, 250, illetve 350 dinárba kerülnek, lehetőség van jegycsomagok vásárlására is. Ezeket 1980, illetve 3000 dinárért vehetjük meg. A fesztivál bemutatóinak többségét a Művelődési Központ mozijában is megtekinthetjük, itt 250-300 dinárba kerülnek a jegyek, öt megvásárolt belépőjegy után a hatodikat ingyen adják – az ajándékjegy választás szerinti projekcióra szól.