2024. április 16., kedd

Zöld csoport a parlamentben

Kovács Elvira: A környezetvédelmi politika alapja a fenntartható gazdaság

A Szerbiai Képviselőházban a közelmúltban megalakult a Zöld parlamenti csoport, amely egy arra irányuló próbálkozás, hogy a képviselők párthovatartozástól függetlenül közös értékeket és célokat képviseljenek a környezetvédelem témájában. A csoportnak nincsen elnöke és alelnöke, egyedül egy koordinátort neveztek meg, Ivan Karić, a Szerbiai Zöldek képviselőjének a személyében. Kovács Elvira, a Vajdasági Magyar Szövetség parlamenti képviselője tagja a csoportnak.

A Zöld parlamenti csoport első látható tevékenységének mindenképpen a konkrét környezetvédelmi intézkedések szorgalmazásának kellene lennie, mint amilyenek a szelektív szemétgyűjtés és a hulladékfeldolgozás sürgős bevezetése – fejtette ki Kovács lapunknak nyilatkozva. Hozzátette: ezenfelül persze nyilvánosan kell támogatni a környezetvédelmi problémák képviseletét felelősségteljesen felvállaló civil szervezetek tevékenységét.

Egy aktív környezetvédelmi magatartásforma kialakításához beszélni kell az ökológiai nevelés népszerűsítésének és kiterjesztésének támogatásáról, az ismeretterjesztésben pedig maximálisan ki kell használnunk a tömegtájékoztatás nyújtotta lehetőségeket – magyarázta Kovács.

– Úgy vélem, hogy az ökológiai kérdések sajnos még mindig háttérbe szorulnak Szerbiában, és nem szerepelnek a politikai prioritások között. Remélem, hogy a közeljövőben a helyzet javulni fog. Annak ellenére, hogy egy igen széles körű csoportosulásról van szó, nem hiszem, hogy a Zöld parlamenti csoport keretein belül nagyobb nézeteltérésre kerülne sor a különböző pártok képviselői között, és bízom benne, hogy nem mutatkozik majd szükség arra, hogy bárki is feladja a saját elképzeléseit. A zöld politika vagy ideológia alapja az ökológia és a fenntartható gazdaság, célja pedig a környezeti szempontból fenntartható társadalom létrehozása – magyarázta Kovács.

A VMSZ képviselője arra is emlékeztetett, hogy pártja támogatja azokat a gazdaságserkentő intézkedéseket, amelyek csökkentik a munkanélküliséget, fejlesztik a kis- és középvállalkozásokat, serkentik a külföldi tőke beáramlását, a fejlett termelési technológiák alkalmazását, valamint azokat a környezetvédelmi intézkedéseket, amelyek összhangban vannak az idevonatkozó nemzetközi normákkal és egyezményekkel. A VMSZ emiatt sürgeti a Vajdaság és egész Szerbia ökológiai egyensúlyának megőrzésében érdekeltek együttműködését, az erre vonatkozó egyezmények kidolgozását, aláírását és betartását – hangsúlyozta Kovács, hozzátéve, hogy támogatják az önkormányzatoknak alárendelt környezetvédelmi hatóságok felállítását is, amelyek hatékonyan ellenőriznék a környezet minőségét, és hathatósan őrködnének a környezetvédelmi normák betartása felett.