2024. március 29., péntek

Továbbtanulni és itthon maradni

Korhecz Tamás, az MNT elnöke csütörtökön Szabadka két gimnáziumában ismertette a Magyar Nemzeti Tanács felsőoktatási ösztöndíjprogramját
Korhecz Tamás továbbtanulásra és itthon maradásra buzdítja a fiatalokat

Előbb a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnáziumban, majd a Svetozar Marković Gimnáziumban hívta fel a harmadikosok és negyedikesek figyelmét dr. Korhecz Tamás, az MNT elnöke a felsőoktatási ösztöndíjprogramjukra. Mint elmondta, a program több mint két éve működik, jelenleg 850 ösztöndíjasuk van, akik havonta átlagban 14-15 ezer dinárt kapnak, az idén viszont az új generációval minden bizonnyal ezren felülire duzzad a létszámuk. A diákok megtudhatták azt is, hogy ez egy egyedülálló program a Kárpát-medence térségében, amelyet a magyar kormány a kezdetektől támogat. Fő céljai a pályaválasztás megkönnyítése, a diákok továbbtanulásra való buzdítása, egyben a magyar közösség képzettségi szintjének emelése és mindenekelőtt az itthon maradás.

Korhecz Tamás azt is elmondta, hogy szeretnének már a felvételinél segíteni, hogy minél többen bejuthassanak a hazai egyetemekre a költségvetés terhére:

– Ez a felkészítés személyre szabott, és attól függ, hogy ki melyik intézményt választja. Kétféleképpen zajlik szaktanárok segítségével, egyik a hagyományos, a tantárgyi foglalkozások általi, a másik viszont egy internetes felületen biztosít interaktív felkészítést a jövendő hallgatóknak, amely során otthonról is lehet sikeresen felkészülni a felvételire, a szaktanárok felügyelete mellett. Ehhez előbb persze regisztrálni kell, de helyettesíti a tantermi foglalkozásokat – mondta.

Az MNT elnöke beszélt még a szerb nyelvű felzárkóztató képzésről, hangsúlyozva a szerb kommunikációs készség fontosságát, amely a jövőben több érvényesülési lehetőséget adhat. Hozzátette, hogy az MNT már szervezett a harmadikosok számára felzárkóztató képzést, viszont szeptembertől Újvidéken intenzívebbre és szakszerűbbre tervezik. A képzés során heti 20–25 órában tanulhatnak szerbül a jelentkezők, segítségével pedig azok is felkészülhetnek, akik gyenge szerb tudással rendelkeznek.

Szó volt még az ösztöndíjaztatásról, amely az idén némi módosítással jár. Ezentúl is 150 eurónak megfelelő havi dinár összeg lesz a maximum, de valamivel kevesebbet kapnak majd azok, akik helyben tanulnak. A diákok a továbbiakban demonstrátori-mentori támogatásokról és az épülő Európa Kollégiumról is információkhoz jutottak.

 A TOVÁBBTANULÁSRÓL ZENTÁN

Zsoldos Ferenc a zentai Egészségügyi Középiskolában

Az MNT célja, hogy a középiskolások minél nagyobb arányban tanuljanak tovább, és minél több fiatal válassza a hazai felsőoktatási intézményeket. Ennek a továbbtanulást népszerűsítő programnak a keretében csütörtökön délelőtt a zentai Egészségügyi Középiskolában dr. Zsoldos Ferenc, az MNT alelnöke kereste fel a harmadikos és negyedik osztályos diákokat, hogy a továbbtanulás lehetőségeiről tájékoztassa őket. Elmondta, hogy milyen kedvezményeket biztosít az MNT az elsősöknek (ösztöndíj, szerb nyelvi képzés, felvételi előkészítők, online felvételi felkészítők, demonstrátori program). A diákok az MNT idei felsőoktatási tájékoztató füzetét is megkapták.