2024. március 28., csütörtök
SPORTRA SZÁNT TÁMOGATÁSOK A VAJDASÁGI KÖZSÉGEKBEN

Ki, mennyit, mire, miért?

Kérdések, melyekre ma induló sorozatunkban keressük a választ, ugyanis annak jártunk utána, hogy a vajdasági önkormányzatok mennyi pénzzel támogatják a sportot és azon belül is a sportklubokat, illetve ha van, mennyi pénzből működik a helyi sportszövetség. A sort Temerinnel kezdjük, ahol a tervek szerint jelentős fejlesztések várhatóak a százéves TSK Labdarúgóklubban, s ahol a vezetők szerint minden garast egyenesen és közvetlenül a sportra, a sportolókra kell fordítani, nem pedig sportszövetségre.

Korábban szokás, ám ezúttal csaknem február derekán tették közzé és jutalmazták meg Temerinben a tavalyi év legjobb sportolóit. A községháza dísztermében ennek ellenére tekintélyes számú sportbarát gyűlt össze, Milan Tepić, a községi tanács sporttal megbízott tagja pedig nem győzte sorolni a sikereket. Hangsúlyozta azt is, hogy Temerin községi vezetősége nagy gondot fordít a sport támogatására, és anyagilag is jelentős mértékben járul hozzá működésükhöz a tartomány más községeihez viszonyítva.

Mely sporteredmények voltak a legjelentősebbek tavaly a községben? – kérdeztük a szakembert a díjátadást követően.

– Mindenképp az egyik legfontosabb eredmény a TSK labdarúgócsapat első helyezése, és a magasabb rangfokozatba való jutása, továbbá a Temerin férfi és a női kézilabdacsapatok bejutása az első ligába, még akkor is, ha ez részben az átszervezésnek köszönhető. Semmiképp sem hagyhatom ki Sara Tintor országos, és nemzetközi szinten is eredményes cselgáncsozónkat, a nemzetközi karrier elé néző Milan Lisica kézilabdázót, Ana Kolarić úszót, aki fiatal kora ellenére érmet éremre vált. Számos érmet szereztünk különféle karate-, cselgáncstornákon, bizony időbe telne mind felsorolni.

Temerinben nincs helyi sportszövetség, mi ennek az oka?
– Más községek, és szövetségek tapasztalatai alapján azt gondolom, hogy sokkal okosabb a sportszövetségnek szánt pénzt magára a sportra, és a sportolókra fordítani, mint a sportszövetség fenntartására, vagy néhány ember fizetésére. Ha egy községben működik a sportszövetség, akkor az egy újabb karikát jelent a láncban, 2-3 foglalkoztatottat, titkárt, takarítót. Számoljunk csak utána, mekkora kiadást jelenhet ez, már ami a bérüket, az utánuk fizetendő járulékokat jelenti! Véleményem szerint a községi költségvetés sportra szánt eszközeinek 30–40 százalékát felemésztené egy ilyen szövetség fenntartása. Kérdezem én, gazdaságos befektetés lehet-e egy ilyen szövetség? Nem sokkal okosabb, jövedelmezőbb ezt a pénzt az utánpótlás nevelésére, a klubok támogatására fordítani? Egyébként is alig jönnek ki a bevételeikből. Azt hiszem, a mai pénzügyi körülmények között minden garast egyenesen és közvetlenül a sportra, a sportolókra kell fordítanunk, nem pedig a felépítménybe.

Mik a tervek a 2013-as évre a sportobjektumok felújítása, építése terén?

– A TSK idén különleges jubileum előtt áll: százéves a helybeli labdarúgócsapat. Talán ennek köszönhető, hogy sikeresen szerepelt a határon átívelő IPA-pályázaton, így lehetőség van a megújulásra, a fejlődésre. A község 2 millió dináros önrészt biztosít a csapatnak, és valójában ez is növelte a sportra szánt kiválasztást a községben, mely idén is megközelíti a büdzsé 2 százalékát, összegben pedig 17,5 millió dinárt tesz ki. Föld alatti vízelvezető-rendszert, a kivilágítás korszerűsítését tervezzük, egy külön épületrészt építeni öltözővel, edzőteremmel. A tartományi szervekhez fordultunk a temerini sportcsarnok rekonstrukciója ügyében, ám a pályázat eredménye még nem ismeretes. Ezenkívül a járeki sportcsarnokot is szeretnénk befejezni, Szőregen úgyszintén inkább a meglevő objektumok felújításán törjük a fejünket.

Az előző évben történtek-e jelentős beruházások, esetleg létesültek-e új sportpályák a községben?

– Inkább foltozni tudunk, mintsem építkezni, de nagy sikernek könyvelem el, hogy tavaly októberben Temerin legszűkebb központjában a toronyépületek udvarában új sportpályát adtunk át, mely kispályás foci, kézilabda, röplabda, tenisz játszására is alkalmas. Megépítésével a széles tömegeket céloztuk meg, a legkisebbeket, a rekreálókat. Hasonló sportpálya kiépítését, vagy felújítását tervezzük a többi helyi közösségben is, és előkészületben van a temerini 22-es városrészben, a Vásártéren és a Telepen is hasonló pályák terve.