2024. április 23., kedd

Hétvégén Préló

Több mint 300 vendégre számítanak a szervezők – 35 éves a bajsai Művelődési Egyesület

Szombaton kerül sor Bajsa egyik legjelentősebb eseményére, a Prélóra. A hagyományőrző rendezvényt az idén 8. alkalommal szervezi meg a bajsai helyi közösség és a művelődési egyesület. A szervezésbe hagyományosan bekapcsolódott a falu összes civil szervezete is.
A szervezők közel 20 csapat részvételére számítanak, és reményeik szerint kb. 350 vendég fog ellátogatni a rendezvényre. A Prélóra az idén is az iskola tornatermében fog sor kerülni, és a hagyományos, falusi életen alapuló versenyszámok mellett lesz kirakodóvásár, valamint bemutatkoznak a civil szervezetek is. A közönség ez alkalommal is olyan versenyszámokra számíthat, mint kukoricapattogtatás, morzsolás, fürge ujjak versenye, gégetészta-készítés és természetesen polgármesterek vetélkedője. Az esemény megnyitója 9 órakor lesz, amelyet ünnepi felvonulás követ. A Prélóval egy időben fog zajlani a jó italok seregszemléje, a XII. bajsai pálinkaverseny.

A bajsai Préló mindig tömeges, hangulatos rendezvény

A Préló egyik főszervezője, a bajsai Művelődési Egyesület egy jubileum megünneplésére is készül. Amint Jakab Lászlótól, a szervezet elnökétől megtudtuk, egyesületük 2012-ben volt 35 éves, de sűrű programjuk miatt csak az idén fog sor kerülni a megemlékezésre, emellett az első fellépésüket is az alapítást követő évben tartották meg.
– Május során az Etnoházban fog sor kerülni az ünnepi műsorra, ugyanis a kezünk-lábunk kötve van, csak a nyári színpadot tudjuk használni fellépésekre – mondta Jakab, majd sietve hozzáfűzte, hogy egy újabb, ifjú citerás generációval dicsekedhet az egyesület, akik a jubileumi műsoron már fel fognak lépni. A program még teljességében nem állt össze, de annyi biztos, hogy előtte még lesz egy medvehagyma-fesztivál – hangoztatta a művelődési elnök. A fesztivált az Etno hagyományápolókkal közösen fogják megszervezni, és ezt méltatlanul elfeledett növény próbálják népszerűsíteni. A 8. Prélót követően még egy érdekes programot szervez az egyesület: az 50-es évek végén jelent meg az Éjféli Újság, amely a falu polgárainak kirívó szokásait mutatta be, szatirikus módon. Ennek kapcsán szerveznek majd egy érdekesnek ígérkező beszélgetést – számolt be Jakab.