2024. március 29., péntek

Hatalmi koalícióban a VMSZ

A Vajdasági Magyar Szövetség belépett a Szerb Haladó Párt és a Szerbiai Szocialista Párt vezette nagybecskereki hatalmi koalícióba – közölték a haladók szerdai sajtótájékoztatóján, amit megerősítettek a VMSZ képviselői is. A koalíciós szerződést Puskás János, a VMSZ körzeti szervezetének elnöke és Goran Knežević, az SZHP alelnöke írták alá. Ezek után a hatalmi koalíció az eddigi 35 helyett 37 szavazattal rendelkezik majd a 67 tagú helyi parlamentben.

A koalíciós szerződés alapelveit a haladók szerdai sajtótájékoztatóján közölték. Mint elhangzott, a jövendőbeli együttműködés magába foglalja a közös fellépést a helyi parlamentben és a városi hatalom testületeiben az olyan célok megvalósítása terén, mint amilyen a város stratégiai fejlesztési terve, a 2013-as szociális költségvetés megvalósítása, az elkövetkező három évi fejlesztési tervek elfogadása, valamint a városi közigazgatás és az állami szektor terén esedékes ésszerűsítési terveknek a megvalósítása. Továbbá szerződésbe foglalták az infrastrukturális nagyberuházások megvalósításának ütemét, a Nagybecskerek Város és a Vajdaság Autonóm Tartomány közötti együttműködés javítását, a kisebbségek alkotmányos és törvényes jogainak a védelmét, a nemzeti kisebbségek részarányos foglalkoztatását, valamint a magyarság Nagybecskerek város területén levő történelmi emlékeinek karbantartását.

A muzslyai helyi közösség épületében szerdán sajtótájékoztatót tartott a VMSZ két képviselője a városi képviselő-testületben. Puskás János és Hallai Zoltán megerősítették, hogy a VMSZ helyet kap a Városi Tanácsban, a helyi parlamentben pedig külön frakció részeként fognak majd harcolni a magyarság érdekeiért.

– A haladók vezette hatalmi koalíció elfogadta a VMSZ által – a májusi választásokon – közzétett programok legnagyobb részét és annak megvalósítási dinamikáját. Ezek után a VMSZ nagybecskereki városi szervezete úgy döntött, hogy a hatalmi tömörülés része lesz, és az ebből eredő feladatokat magára vállalja. Kezdve a kisebbségi ügyektől az oktatásig felmerülő problémák megoldásáig próbálunk majd segíteni, és általában a polgárok jobb életéért fogunk kiállni – mondta Puskás János.

Nem titok, hogy a (szűk parlamenti többséggel rendelkező) hatalmi többség és a VMSZ között már hosszabb ideje folytak tárgyalások. Az egyik döntő érv a csatlakozásnál pedig az volt, hogy a kisebbségi érdekekért ellenzékben nem lehet sokat tenni.

– Nagybecskerek város lakosságának a 14 százalékát képezik a magyarok, ennek ellenére nem volt képviselőnk a helyi önkormányzatban. Ugyanakkor azt tapasztaltuk az elmúlt hét-nyolc hónapban, hogy az általunk megfogalmazott terveket ellenzékből nem valósíthatjuk meg. Miután a város területén levő települések magyarsága által megfogalmazott elvárások nagy részét a hatalmi koalíció elfogadta, úgy döntöttünk, hogy belépünk a koalícióba. Számunkra létfontosságú, hogy elvárásaink bekerülnek a város fejlesztési tervébe, és sok minden még ebben a ciklusban megvalósulhat. Számunkra ez egyféle elégtétel és garancia, hogy orvosolni tudjuk majd a magyarok lakta helyi közösségek területén felmerülő problémákat, azzal, hogy ott leszünk, ahol a minket is érintő fontos kérdésekről döntések születnek – mondta Hallai Zoltán, a nagybecskereki parlament képviselője.