2024. április 20., szombat

Tito szappanjával sem ment

Március 14-én árverezik a nagybecskereki Luxol vagyonát

Március 14-ére jelentették be a csődbe jutott nagybecskereki Luxol kozmetikai cikkeket gyártó vállalat ingó és ingatlan vagyonának elárverezését. Az érdekelteknek felkínálják a gyár termelési részlegét, raktérhelységeit, valamint az energetikai berendezését, aminek a kezdőára valamivel több, mint 343 millió dinár lesz. Ez az összeg a gyár felbecsült értékének a fele. Az árverési felhívásban kiemelték, hogy az eladásra felkínált berendezés funkcionális, vagyis használható állapotban van, tekintettel arra, hogy a kapacitást jelenleg bérlik és termelnek benne.

A Luxolban 2011 novemberében indult csődeljárás a vállalat igazgatóbizottságának a kezdeményezésére. A vállalat többségi tulajdona néhány éve a helybeli Jugoremedija gyógyszergyáré, amely úgyszintén súlyos válságát éli. Épp a napokban menekültek meg a csődeljárástól.

A Luxol több mint egy évig volt fizetésképtelen, a mintegy 170 dolgozót foglalkoztató vállalat adóssága pedig megközelítette a 150 millió dinárt. Hosszú időn keresztül nem kaptak fizetést a dolgozók, nem fizették az adót és a járulékokat. Közben a gyárat lekapcsolták az áramvezetékről, a vízszolgáltatást is megvonták tőlük, ami után teljesen leálltak a termeléssel. A csődeljárás költségeinek előlegét a belgrádi Multi BG vállalat fizette be. A nagybecskereki gazdasági bíróság által vezetett eljárás a csőd kikiáltásával ért véget tavaly áprilisban, miután a törvényes határidőben senki sem kínált fel átszervezési tervet. Egyik utolsó lépésként pedig most elárverezik a vállalat vagyonát, hogy az így kapott összegből kártalaníthassák a hitelezőket.

A 128 éves Luxolt az elmúlt években a folyamatos kényszerszünetek és az ígéretes újraindulások jellemezték. De minden nekifutás kudarccal (és szabály szerint igazgatóváltással) végződött. Három évvel ezelőtt nagy reményeket fűztek a Marsall-szappan gyártásának újraindításához, amelyet a múlt század hatvanas és hetvenes éveiben gyártottak Nagybecskereken – Josip Broz Tito részére. Azonban kiderült, hogy az exluzív termékkel manapság nem könnyű helyet szorítani a piacon. Az elmúlt egy-két évben is külföldi stratégiai partnerek érkezését rebesgették, és a kozmetikai cég létjogosultságát hangoztatták.