2024. április 26., péntek

Pénztárgépek a piacon

A magyarkanizsai önkormányzat szervezésében tájékoztatják az árusokat az előírásokról, követelményekről

Kerekasztal-megbeszélést szervezett a magyarkanizsai önkormányzat az árusok és a felügyelők között, hogy tájékoztassák az érintetteket arról, milyen feltételekkel lehet kereskedni a piacokon.
Tudorović Zoltán, a községi tanács gazdaság- és vállalkozásfejlesztéssel megbízott tagja elmondta, hogy a piaci árusok körében nagy az elégedetlenség az ellenőrzés miatt, de a törvény még 2010-ben megszületett, és a felügyelők decemberben olyan utasítást kaptak, hogy fokozottan ellenőrizzék a betartását.
– Tavaly az év végén szóltak a felügyelők, hogy a piacon csak bejegyzett termelők és önálló vállalkozók árusíthatnak. Nem voltak pontos információik az árusoknak, és kérték, hogy tájékoztassák őket, ezért tartottuk ezt a megbeszélést. Most a körzeti és helyi kereskedelmi felügyelőkkel találkoztak az érintettek. A szanitárius és az állat-egészségügyi felügyelőkkel is megszervezzük majd a beszélgetést. Most jelen volt nyolc–tíz piaci képviselő és a piackezelő Komunalac közvállalat igazgatója. A felügyelők elmondták, hogy kell a bejegyzés, hivatalos dokumentáció, pénztárgép („fiskális kassza”), s hogy a jövő héten beindul az ellenőrzés. Sajnos a büntetések nagyon magasak – közölte Tudorović Zoltán.
Elsősorban a viszonteladókat érinti az ellenőrzés, bejöhet ugyan például magyarországi árucikk továbbra is a piacainkra, de elvámolva, megfelelő dokumentációval, számlákkal.
– Az inspektorok tájékoztatták az érintetteket arról, mi vár az eladókra, ha nem tartják be az előírásokat. Amennyiben vállalják a kockázatot, és lebuknak, az nagyon sokba kerül nekik. Ötvenezer dinárig terjed a pénzbírság, a piacot üzemeltető és karbantartó vállalat esetében pedig 2 millió dinárig – mondta a gazdaságfejlesztési tanácstag.
Hozzátette: Magyarkanizsán már mintegy negyven piacozó jegyeztette be vállalkozását az elmúlt év végén, és elkezdték hivatalosan beszerezni az árut. A bejegyzést a városháza kettes számú irodájában lehet intézni, ott megkapják a teljes dokumentációt az érdekeltek. A regisztráció révén önálló kiskereskedők lesznek, akik nem üzlethelyiségben árusítanak, hanem a piacon, de ugyanúgy bizonyítaniuk kell az áru eredetét, és áfás számlát kell adniuk a vevőnek.