2024. április 25., csütörtök
VISSZATÉRÉS

Szeles Mónika Veszprémben?!

A Magyar Szó információi szerint minden idők legjobb vajdasági magyar teniszezője, a magyar állampolgársággal rendelkező Szeles Mónika, aki kilenc Grand Slam-győzelmet aratott, március 30-án, Veszprémben a helyi sportcsarnokban több ezer néző előtt bemutató mérkőzést játszik. Szeles 1991-ben és 1992-ben a világ egyik legjobb női játékosa volt, de 1993-ban abba kellett hagynia a sportot, miután egy Steffi Graf-rajongó néző a hamburgi teniszpályán hátba szúrta. 1995-ben visszatért a pályára, de karrierje további részében már csak egy Grand Slam-tornát tudott megnyerni. Az ellene elkövetett támadásról még a mai napig sem hajlandó nyilatkozni. Szeles még ma is, hobbi szinten teniszezik, s a Laureus Alapítvány tagjaként azon dolgozik, hogy nap, mint nap bebzionyítsa, a sport mennyire fontos a társadalomban. Hivatalosan 2008-ban hagyott fel a profi tenisszel, igaz, utolsó hivatásos mérkőzését 2003-ban játszotta. Szeles Mónika Újvidék díszpolgára, édesapjáról, aki a Magyar Szó karikaturistája volt, a tervek szerint utcát neveznek majd el a székvárosban.

Tavaly februárban Novak Đoković, a világranglista első helyén álló teniszező azt mondta az újságíróknak, hogy meghívta Szerbiába az újvidéki születésű Szelest, s egy belgrádi bemutató mérkőzés erejéig ütőt is ragadnának mindketten. Đoković és Szeles februárban Londonban találkoztak, ahol a jelenlegi világelső elnyerte a sportolók Oscar-díjának nevezett Laureus-díjat. A gálaműsor alkalmat adott arra, hogy Đoković és Szeles néhány mondatot váltson egymással.
Sűrűn szoktunk egymással beszélni, Londonban is találkoztunk, de csak néhány percre, így arra nem maradt elég időnk, hogy hosszasan elbeszégessünk. Az Egyesült Államokban élő Mónika az édesanyjával érkezett Londonba, én pedig azonnal kihasználtam az alkalmat, hogy meghívjam Belgrádba, ahol egy bemutató mérkőzést is lejátszanánk – mondta Novak Đoković, aki hozzátette, Szerbia nagyon szeretné, hogy Szeles visszatérjen abba az országba, amely színeiben a legnagyobb sikereit érte el.
Mónikának is mondtam, hogy a Szerbiában élők nagyon várják, hogy ismét láthassák őt, hiszen sok jelentős tornát Jugoszláviát képviselve nyert meg, s mindenki tudja, hogy Újvidéken született.

Szeles Mónika azóta már járt Szerbiában, hiszen tavaly átutazóban megállt szülővárosában, ahonnan 21 évvel ezelőtt költözött el, de hozzá közel állók szerint, évente pár napra mindig hazalátogat.
Utazás közben egy rövid időre meglátogattam a szülővárosomat, de nem lett volna „sportszerű”, hogy vasárnap délelőtt értesítem az ismerősöket, hogy itt vagyok – magyarázta titkosnak induló újvidéki látogatását Szeles, aki az elmúlt 21 év során először adott egy rövid interjút az újvidéki újságíróknak.
Szelest a Macchiato kávézó egyik pincére ismerte fel, ugyanis Szeles a kávézóban tartózkodott édesanyjával, Eszterrel. Szelesék lakása a kávézóhoz közeli Balzac utcában található. Szeles Mónika lakhelye New Yorkban van, édesanyja a floridai Sarasottában, bátyja, Zoltán pedig Tampában él.