2024. április 25., csütörtök

Újabb listázási ügy?

Ugyan jóval kisebb intenzitással, de folytatódnak Budapesten a diáktüntetések. Hallgatók egy csoportja még mindig blokád alatt tartja az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának (ELTE BTK) egyik előadóját; innen indul és ide tér vissza a tüntető diákság egy része.

Hétfőn ugyanis ismét vonultak a fiatalok. Tiltakozásul az alaptörvény felsőoktatást érintő módosításai ellen. A Fidesz frakciója ugyanis pénteken beadott indítványában javasolta, hogy a képviselőház iktassa alkotmányba a hallgatói szerződések intézményét. (Ez az az előírás, amelynek értelmében az egyetemista, aki állami ösztöndíjjal végzi tanulmányait, vállalja, hogy tíz éven át Magyarországon dolgozik, ellenkező esetben vissza kell fizetnie a költségeket.) Az Alkotmánybíróság ugyanis tavaly nyáron alkotmányellenesnek minősítette és megsemmisítette az erre vonatkozó kormányrendeletet, így tehát, ha maga az alaptörvény tartalmazza ezt a kitételt, automatikusan nem lehet alaptörvény-ellenesnek minősíteni. Ugyancsak a felsőoktatást érinti az a javaslat is, mely szerint az egyetemek gazdálkodási rendjét a törvény keretei között a kormány határozza meg, és felügyeli is a gazdálkodást. Ez a diákok értelmezése szerint szembemegy az egyetemi autonómia elvével.

A demonstrációkat mostanság a Hallgatói Hálózat (HaHa) szervezi; de az még a radikális diákokat is meglepte, hogy hétfőn délután a(z egyébként a szervezett bűnözés elleni fellépésre szakosodott) Nemzeti Nyomozóiroda több nyomozója megjelent az ELTE BTK épületében, az egyetemfoglalóknál, és tanúkat hallgatott ki. Egészen pontosan „ismeretlen tettes ellen nyomoztak közérdekű üzem megzavarásának előkészítése miatt, mert a diákok egy híd elfoglalásáról beszélgettek” – ahogyan a sajtónak az NNI vagyonvédelmi főosztályának vezetője a helyszínen megerősítette.

Az Index beszámolója szerint az egyik kihallgatott diák elmondta: arról kérdezték őket, volt-e szó fórumaikon hídfoglalás tervéről, és ha igen, ki beszélt erről. „Egy másik, a fórumokon gyakran részt vevő diák a helyszínen arról mesélt, hogy pár napja valóban felmerült a hídfoglalás lehetősége, de csak egy rövid flashmob egy elemeként. Nem minden diák volt hajlandó jogi képviselő nélkül válaszolni a nyomozók kérdéseire, ők idézést kaptak, és egy későbbi időpontban kell majd beszámolniuk arról, hogy mit tudtak a hídfoglalás előkészítéséről” – tudta meg a portál.

Ennek ellenére a diákok megtartották a demonstrációt: több budapesti utcán vonultak fel, szigorú rendőri kísérettel, és igen, megjártak két hidat is, mi több, a Szabadság hidat bő öt percre le is foglalták: egy cipőfűzőkötés erejéig, ahogyan ők mondták. Aztán a néhány száz demonstráló visszatért az elfoglalt ELTE-előadóba, és újabb fórumozásba kezdtek.

A tüntetések kifulladásának vélhetően több oka van, az egyik legfontosabb, hogy a leginkább érintettek, az idén érettségizők kénytelenek a tanulásnak szentelni idejüket, ha valóban egyetemisták szeretnének lenni. Az egyetemi vizsgaidőszaknak is vége, így a már hallgatói státusúak szabadideje is lényegesen kevesebb lett.

Külön érdekessége az ELTE BTK-n történteknek a hír, amit tegnap vett át a média, hogy az atv.hu kiderítette: az egyetem Hallgatói Önkormányzata (HÖK) világnézetük, pártszimpátiájuk, vélt származásuk és felekezeti hátterük szerint listázta a gólyatáborba jelentkezőket, és betűkódok jelölték a származást. A portál fontosnak tartja megjegyezni, hogy immár nyolc éve Jobbik-tagok voltak a Bölcsészkar HÖK-elnökei: Szávay István, Nemes László, valamint a jelenlegi Garbai Ádám is, akik a gólyatáborba jelentkező hallgatókat éveken át listázták. Az adatbázis egyik szerkesztője és a jelenlegi HÖK-elnök elismerte a listák létét, de állításuk szerint a kényesebb részleteket utólag hamisították oda. A portál birtokába került egy 2009-ben készült lista, amelyen 600 hallgató adatai és a hozzájuk fűzött megjegyzések szerepelnek, olyanok, mint: „filmbuzi, ateista, Demszky-ismerős”, vagy éppen „rendes néptáncos katolikus lány, Pistának jó lesz :)”, máshol pedig „csúnya zsidó feje van”. Vannak olyan megjegyzések is, melyek szerint „egészséges világlátású, klassz csaj”, „félvér lehet a kislány, és az összes képen óriási ribanc”, „szerintem cigó”. Aztán az olyan megjegyzések is itt szerepelnek, amelyek a testi adottságok meglétére, minőségére utalnak…

A lapok idézik az ELTE rektorhelyettesét, aki szerint elképzelhetetlen a listázás, ha azonban mégis megtörtént, az rendőrségi ügy.

Így aztán érdemes figyelni, lesz-e fejleménye a dolognak…