2024. április 25., csütörtök

Letartóztatások Vajdaságban

Tizenegyen kerültek rendőrkézre hivatali visszaélés, illetve állami termőföld törvénytelen megszerzésének gyanújával

A rendőrség kedden tizenegy személyt vett őrizetbe hivatali visszaélés és 328 hektár állami tulajdonban lévő termőföld törvénytelen megszerzésének gyanújával. A fő gyanúsított, Slobodan Šćekić, a kaći Sloga Kać Részvénytársaság tulajdonosa, egyelőre még szökésben van. Állítólag Šćekić vált a szóban forgó termőföld tulajdonosává, a kedden letartóztatott személyek pedig hozzásegítették az állami vagyon megszerzéséhez. A gyanúsítottak kihallgatása még kedden elkezdődött.

Előállították Bratislav Uzelac bírósági szakértőt, Jasmina Nikolićot, a Sloga Kać Felügyelőbizottságának elnökét, Stevan Boruša jogászt, Milutin Žderot és Nemanja Novakovot, az újvidéki kataszter ingatlanrészlegének munkatársait, Dane Čankovićot, a Sloga Kać megbízott igazgatóját, Nikola Jakšićot, a mezőgazdasági minisztérium volt munkatársát, Mirjana Miloševićet, Svetlana Oluškit és Jovan Vladisavljevićet, a Köztársasági Földtani Intézet újvidéki kirendeltségének munkatársait, valamint Aca Ilijevskit, a köztársasági vagyonjogvédő tanácsadóját.

Az őrizetbe vett személyek a gyanú szerint 2005 júniusa és 2009 februárja között visszaéltek helyzetükkel, magyarázta Miljko Radisavljević szervezett bűnözéssel megbízott ügyész.

– A gyanú szerint az őrizetbe vett személyek visszaéltek helyzetükkel és az újvidéki kataszter munkatársaiként, valamint a 2005-ben magánosított Sloga Kać Rt. felelős személyeiként lehetővé tették, hogy a szóban forgó vállalat törvénytelen módon 328 hektár állami föld tulajdonosává váljon. A szóban forgó termőföld Újvidék Város területén található. Az Adóhivatal újvidéki kirendeltsége szerint a földterület több mint 300 millió eurót ér – összegezte Radisavljević.

A 328 hektár földet korábban a Sloga Kać Társadalmi Vállalat használta. Részben az autópálya Újvidék–Belgrád szakasza mellett található, de az Újvidék–Szabadka szakasz egy részére is kiterjed. Ez a terület az utóbbi években különösen vonzóvá vált, tekintettel arra, hogy Újvidék építkezési zónájában fekszik.

A szökésben lévő Šćekić 2005-ben nagyjából 10 millió euróért vásárolta meg a Sloga Társadalmi Vállalatot. Ezzel 888 hektár termőföld használatára szerzett jogosultságot. Ez a föld a törvények értelmében a mezőgazdasági minisztérium tulajdonában áll, a magánosított vállalat illetékesei azonban 328 hektárt a vállalat tulajdonaként jegyeztettek be.

Milorad Veljović, a rendőrség igazgatója szerint fontos kideríteni, hogy az őrizetbe vett állami tisztviselők mellett esetleg magasabb rangú tisztviselők, vagy tisztségviselők is belekeveredtek-e a kétes ügyletbe.

A Restitúciós Hálózat üdvözölte a rendőrségi akciót és a kormány igyekezetét, hogy felderítse az állami földekkel történő visszaéléseket. A szóban forgó civil szervezet emellett emlékeztetett, hogy az Európai Parlament a közelmúltban egy határozatban hangsúlyozta az állami tulajdon megőrzésének fontosságát. Az állam tulajdonát meg kell védeni bizonyos privilegizált köröktől és a szervezett bűnözői csoportoktól, áll a szervezet közleményében.