2024. április 25., csütörtök

Kivonják a forgalomból a fertőzött tejtermékeket

Goran Ješić: A 35 vizsgált tejtermékből 29 fertőzött! – Mezőgazdasági Minisztérium: Egészségre nem káros

A Mezőgazdasági Minisztérium megerősítette, hogy egyes tejtermékek határértéken felüli aflatoxint tartalmaznak, de ennek ellenére nem veszélyes a fogyasztásuk, ugyanis a méreganyag koncentrációja messze nem okozhat egészségügyi problémákat. A fertőzött tejtermékeket a továbbiakig kivonják a forgalomból. A Szerbiai Fogyasztók Egyesülete (APOS) Knežević és Ljajić lemondását követeli. Goran Ješić bejelentése pánikot keltett.

A kragujevaci Meggle, a verbászi Dana, a zombori Somboled, a belgrádi Imlek, a niši tejgyár, a szabadkai tejgyár, a maglići Sirela, a stapari és a šabaci tejgyár tejében van a megengedettnél több aflatoxin Goran Ješić tartományi mezőgazdasági titkár szerint. Ješić hétfőn este Twitter-profilján tette közzé 35 vizsgált tejtermék aflatoxin-elemzésének előzetes eredményeit, amelyek szerint 29 esetben az aflatoxin jelenléte meghaladja a megengedett értéket. A határérték egyébként 0,05 mikrogramm kilogrammonként.

A tartományi titkár bejelentése után a mezőgazdasági minisztérium további ellenőrzéseket kért és bebizonyosodott, hogy egyes tejtermékek valóban a megengedettnél több aflatoxint tartalmaznak. A fertőzött tejtermékeket kivonják a kereskedelmi forgalomból, a mintákat pedig további elemzésre küldik az Európai Unióba. A Mezőgazdasági Minisztérium közleménye szerint, annak ellenére, hogy a megengedettnél magasabb a tejtermékek aflatoxin-koncentrációja, nem egészségkárosító tejet fogyasztani, ugyanis a méreganyag jóval az egészségkárosító mennyiség alatt található benne. Kiemelték, hogy miután meghatározzák a fertőzött tej eredetét, betiltják a szóban forgó gazdaságoktól történő tejfelvásárlást.

A mezőgazdasági és állat-egészségügyi felügyelet a tejtermékeken kívül hozzálát a szerbiai takarmány rendkívüli ellenőrzéséhez. Hozzáteszik, a fertőzött takarmánnyal való etetés megszüntetése után hét nappal az aflatoxin többé nem lesz kimutatható a tejben. A minisztérium közleménye szerint 2010-ig Szerbiában az USA-hoz hasonlóan a maihoz képest tízszer nagyobb aflatoxin-koncentrációt engedélyeztek a tejtermékekben, vagyis a mai 0,05 mikrogramm helyett 0,5 mikrogrammot.

BIZTONSÁGI KÉRDÉS

Ješić bejelentése azért is keltett riadalmat, mert egy nappal korábban a Mezőgazdasági Minisztérium és a Fogyasztóvédők Országos Szervezete közölte, az általuk elvégeztetett elemzés szerint az aflatoxin-tartalom a megengedett határokon belül van. A kérdésre, hogy szerinte mi most a teendő, visszakérdezett: Mi történik, ha romlott terméket találunk a polcokon?

– Mindenekelőtt két gyermek apja vagyok, ez az oka annak, hogy az eredményeket közzétettem és mindig így fogok tenni. Nem értem, miért rejtegette ezt az állam. Az állam a vétkes emiatt. Ez nem politikai, hanem mindenekelőtt biztonsági kérdés – mondta Ješić, aki szerint az aflatoxin jelenléte 10–200 százalékkal haladja meg a határértéket.

A titkár nem érti, az állam korábban miért nem reagált és miért közölte azt, hogy a tejben lévő aflatoxin a határértékeken belül mozog, noha az elemzések ennek az ellenkezőjét mutatják.

A Mezőgazdasági Minisztérium múlt heti vizsgálata után a Szerbiai Fogyasztóvédelmi Szervezet (NOPS) független vizsgálata is arra a végeredményre jutott, hogy biztonsággal fogyasztható a Szerbiában forgalmazott tej.

Ješić kiemelte, hogy az általa vizsgálatra küldött termékeket Újvidék területén található kiskereskedésekben vásárolták. A mintákat három egymástól független laboratóriumba küldték, s csupán egy laboratórium eredményei érkeztek meg. A következő eredmények szerdán és pénteken érkeznek meg, tette hozzá a titkár. Szavai szerint nem a tehenekkel van baj, hanem a tavalyi kukoricaterméssel, és mindez nem történt volna meg, ha az illetékesek a gondot időben megoldották volna ahelyett, hogy  megkísérelték elhallgatni.

– Időben megakadályozhatták volna mindezt, hiszen decemberben még nem volt fertőzött tej. Azóta viszont a gazdák a tavalyi, fertőzött kukoricával etetnek. Megfelelő eljárással a mostani helyzet is megoldható, de struccpolitikával semmit sem érünk el – hangsúlyozta Ješić, aki már szeptember óta sejtette, mi történik majd.

A mezőgazdasági titkár nem rejtette véka alá, hogy mielőtt nyilvánosságra hozta az adatokat, többen – ismeretlen telefonszámokról és névtelenül interneten – megfenyegették.

SZABVÁNYOK

(Fotó: Molnár Edvárd)

(Fotó: Molnár Edvárd)

Nem a Twitter az a felület, amelyen lehet olyan komoly dolgokról beszélni, mint az aflatoxinnal fertőzött tej, mondta Verica Kalanović térségfejlesztési és önkormányzati miniszter. Kiemelte, hogy konzultált Goran Knežević mezőgazdasági miniszterrel, aki biztosította arról, hogy az állam ellenőrzése alatt tartja a problémát.

– Veszélyes pánikot kelteni a polgárok körében – érvelt a miniszter.

Szavai szerint a szerb kormány és a minisztérium állandó kapcsolatban áll az illetékes laboratóriumokkal, amelyeket azzal bíztak meg, hogy a szokásosnál sűrűbben ellenőrizzék a tejtermékeket, valamint a takarmányt is. Megjegyezte, hogy a mezőgazdasági miniszter még kedden tárgyalóasztalhoz ült a tejtermelőkkel és a laboratóriumok vezetőivel, hogy megvitassák a szerbiai tejhelyzetet.

A kérdésre, hogy a mezőgazdasági titkár, vagy a mezőgazdasági miniszter szavának hisz-e, megjegyezte, hogy a mezőgazdasági miniszter nem adhat ki valótlan adatokat.

– A mezőgazdasági miniszter elmagyarázta, hogy a szerbiai laboratóriumi elemzések fejlettebbek, mint az amerikaiak. Ugyanakkor Twitteren nem a közvéleményhez, hanem a barátainkhoz fordulunk. Ezért inkább a mezőgazdasági miniszter szavában bízok. Ugyanakkor, ha a tartományi titkár adatai pontosak, akkor óriási mennyiségű tejterméket kell visszavonnunk a polcokról – válaszolt a térségfejlesztési miniszter.

Azzal kapcsolatban, hogy miért nem tettek eddig semmit, a térségfejlesztési miniszter kiemelte, hogy az eddigi vizsgálatok eredményei nem indokolták a termékek visszavonását: „A szabványok, azok szabványok”.

FOKOZOTT ELLENŐRZÉST

Sanja Čelebićanin, az állat-egészségügyi felügyelet osztályvezetője nem kérdőjelezné meg egyetlen laboratórium eredményeit sem. Mint megjegyezte, az illetékes minisztériumnak hatékony szűrőrendszere van és a hetvenes évek óta nem történt baj.

– Az illetékes szervek az eddigi ellenőrzés során nem találtak akkora aflatoxin-koncentrációt, amely pánikra adna okot. Ettől függetlenül fokozottá kellene tenni az ellenőrzést – vélekedett az osztályvezető.

Mint megjegyezte, nemcsak a kész tejtermékeket ellenőrzik, hanem a nyers tejet és a szarvasmarhák takarmányát is.

Ivana Dulić-Marković egykori mezőgazdasági miniszter arra szólította fel a szerb kormányt, hogy vonja vissza a szerbiai tejtermékeket és Szerbiát az Európai Unióból származó tejjel lássa el. A polgároknak azt tanácsolta, hogy ne igyanak tejet, az állam pedig vallja be az igazságot. Mint megjegyezte, a gazdáknak kerülniük kellene a kukorica takarmányként való felhasználását, helyette pedig szójadarát kellene használniuk. Ennek érdekében az államnak engedélyeznie kellene a szójadara behozatalát, valamint a húsfeldolgozó iparban is ellenőrizni kellene az aflatoxin jelenlétét.

A Szerbiai Fogyasztók Egyesülete (APOS) Goran Knežević mezőgazdasági és Rasim Ljajić kereskedelmi miniszter lemondását követeli, ugyanis a közvéleményt nem tájékoztatták a valós adatokról és így a szerbiai tejiparnak elképzelhetetlen károkat okoztak. Hozzáteszik, amellett, hogy a két miniszter nem végzi a munkáját, nem tartja tiszteletben az élelmiszer-biztonságról rendelkező jogszabályokat sem.