2024. április 20., szombat

Veszélyes-e a tej?

A Goran Ješić által közzétett adatok szerint a 35 vizsgált tej közül 29-ben található a határértéktől több aflatoxin

Goran Ješić tartományi mezőgazdasági titkár twitter profilján tette közzé 35 vizsgált tejtermék aflatoxin-elemzésének előzetes eredményeit, amelyek szerint 29 esetben az aflatoxin részvétele meghaladja a megengedett értéket. A határérték egyébként 0,05 mikrogramm kilogrammonként.

Ješić bejelentése azért is keltett riadalmat, mert egy nappal korábban a mezőgazdasági minisztérium és a Fogyasztóvédők Országos Szervezete közölte, az általuk elvégeztetett elemzés szerint az aflatoxin-tartalom a megengedett határokon belül mozog.

A kérdésre, hogy szerinte mi most a teendő, visszakérdezett: Mi történik, ha romlott terméket találunk a polcokon?

„Mindenekelőtt két gyermek apja vagyok, ez az oka annak, hogy az eredményeket közzétettem és mindig így fogok tenni. Nem látom, miért rejtegette ezt az állam. Az állam a vétkes emiatt. Ez nem politikai, hanem mindenekelőtt biztonsági kérdés” mondta Ješić, aki szerint az aflatoxin részvétele 10-200 százalékkal haladja meg a határértéket.

A titkár nem érti, az állam korábban miért nem reagált és miért közölte azt, hogy a tejben lévő aflatoxin a határtértékeken belül mozog, noha az elemzések ennek az ellenkezőjét mutatják.

A mezőgazdasági minisztérium múlt heti vizsgálata után a Szerbiai Fogyasztóvédelmi Szervezet (NOPS) független vizsgálata is arra a végeredményre jutott, hogy biztonsággal fogyasztható a Szerbiában forgalmazott tej.

Hamarosan jövünk a részletekkel.

MI AZ AFLATOXIN?

Az aflatoxinok a természetben előforduló, rágcsálókra és emberekre egyaránt veszélyes rákkeltő (karcinogén) mikotoxinok (gombamérgek), amelyeket penészgombák termelnek (Aspergillus flavus és Aspergillus parasiticus).

Az Aspergillus flavus egy gyakran előforduló penészgomba, amely magas páratartalom és magas hőmérséklet mellett terjed leginkább, és főként a mogyorót és bizonyos gabonaféléket támadja meg. A gomba a talajon telepszik le, és ott rothadásnak indítja a gazdanövényt. Legalább 13 különböző aflatoxint találhatunk a természetben, melyek közül a B1 aflatoxin számít a legmérgezőbbnek. Ugyan az Aspergillus flavus jelenlétéből nem minden esetben következik az, hogy az aflatoxin mérgező koncentrációban van jelen, mégis potenciális aflatoxin-termelésről beszélhetünk.