2024. április 20., szombat

Szerb rakéták az emírségek hadrendjében

A kétszázmillió dollár értékű üzlet csak a kezdeti lépés a két ország további együttműködésében

A Szerbia és az Egyesült Arab Emírségek között a hétvégén, Abu-Dzabiban aláírt államközi szerződés a gazdasági együttműködés területén új lehetőségeket nyit a két ország között. Ezt hangsúlyozták vasárnap a szerződés aláírói, Aleksandar Vučić kormányfőhelyettes, védelmi miniszter és Abdullah bin Zayed külügyminiszter. A hadiipar területén már meg is született az első konkrét eredménye a hétvégi találkozónak. Az egyesült arab emírségekbeli Earth és a szerbiai Jugoimport SDPR szerződésben állapodtak meg hétfőn az ALAS rakétarendszer közös fejlesztéséről. Nenad Miloradović, a Jugoimport SDPR igazgatójának tanácsadója szerint a kifinomult rakétarendszer közös fejlesztése és előállítása nagy jelentőségű a szerb hadiipar számára. A megállapodás további rakétarendszerek közös fejlesztését is előrelátja, tette hozzá Miloradović.

Aleksandar Vučić és Mohammed bin Zayed találkozása a Jugoimport SDPR standjánál (Fotó: Beta)

Aleksandar Vučić és Mohammed bin Zayed találkozása a Jugoimport SDPR standjánál (Fotó: Beta)

Szerbia 200 millió dollár értékben rakétákat fog gyártani az Egyesült Arab Emirátusok számára, jelentette ki Aleksandar Vučić kormányfőhelyettes és védelmi miniszter, a közel-keleti országban tett látogatása után. Vučić és Abdullah bin Zayed sejk az Egyesült Arab Emírségek külügyminisztere, a trónörökös Mohammed bin Zayed sejk jelenlétében többféle együttműködési szerződést írt alá vasárnap Abu-Dzabiban. A megállapodások kiterjedtek a védelemre, a stratégiai partnerségre és a befektetésekre.

– Ez egy nagyszerű nap országaink számára, a következő hónapokban Szerbia és az Egyesült Arab Emirátusok polgárai meglátják, hogy kormányaink milyen komolyan gondolják a viszonyaink szorosabbra fűzését – jelentett ki Abdullah bin Zayed sejk a szerződés aláírása után.

Tervben van az új technológiákról szóló nagyobb beruházásokról szóló tárgyalások folytatása. Szó esett egy chip gyár felépítéséről, ami az utóbbi 35 év legnagyobb befektetése lenne az országban. „A nyár kezdetéig megpróbálunk megegyezni a szerződés feltételeiről” – mondta ezzel kapcsolatban Vučić.

A szerb védelmi miniszter részt vett az IDEX-en, a Közel-Kelet legnagyobb fegyvereket és védelmi technológiákat bemutató nemzetközi kiállításán. Az 59 ország fegyveripari termékeit kiállító szemlén 77 ország védelmi minisztere és a világ minden részéről több mint 60 ezer katonai képviselő volt jelen. A trónörökös, általános meglepetésre, meglátogatta a szerbiai fegyverkiállító standját.

„Mikor a trónörökös, Mohammed bin Zayed sejk a kiállításon odajött a Jugoimport SDPR standjához a brit és kínai látogatók érdeklődve kérdezték, hogy mit kínál a szerbiai gyártó. Noha az Egyesült Arab Emírségeknek van a legmodernebb hadserege, amilyen még az amerikaiknak sincs, mégis érdeklődnek a szerbiai fegyverek iránt” – mondta Vučić.

A trónörökös sejk az SZRTV-nek adott interjúban kifejtette, hogy az emírségek és Szerbia sok közös területen együttműködhetnek a jövőben, és a két országnak szüksége van egymásra. Szerbiának jó technológiája, okos szakemberei és jó termőföldje van. Az Egyesült Arab Emírségekben nincs víz, de mára rendelkeznek azzal a technológiával, amelynek segítségével a tengervízből iható vizet állítanak elő. Azt nem tudom, hogy 50 év múlva is megtehetjük-e, mert kevesebb kőolajunk lesz és sokkal több lakosunk. Ez köt össze bennünket, együttműködhetünk és ezzel mindannyian nyerhetünk, magyarázta Mohammed bin Zayed sejk, majd hozzátette, hogy nagyon élvezte a nemrégiben lezajlott szerbiai látogatását.

Aleksandar Rajić katonai elemző szerint Szerbiának nagyon komolyan kell vennie az Egyesült Arab Emírségekkel való szerződést. Mindannyiunk számára nagy csapás lenne, ha valami hiba csúszna annak megvalósításába, jelentette ki a katonai elemző. Nagy vizsga a szerb kormány és a szerb hadiipar számára, hogyan fogják rávenni a hazai szakembereket a rakétarendszer előállítására, hiszen több száz szakember már elhagyta az országot, és vezető fegyveripari cégekhez szerződtek szerte a világon, hangsúlyozta Rajić.

Az ALAS rakétarendszer

Az ALAS (Advanced Light Attack System) egy szerbiai fejlesztésű 25–60 kilométer hatótávolságú rakétarendszer, amely a legsikeresebb hazai hadiipari terméknek számít. A közvetlen vizuális kapcsolat nélküli célzás elvén működő rakéta tankok, gyalogsági harcjárművek, infrastruktúrák, ipari objektumok, hajók, alacsonyan repülő helikopterek ellen vethető be. A beépített tv-nek és az infravörös fejnek köszönhetően a nagy fokú precizitása miatt az ALAS-t egyfajta rakéta mesterlövésszé alakítja. A maximális hatótávolsága 25 kilométer, de ez kibővíthető 60 kilométerig.