2024. március 29., péntek

Bátran fogyasztható a tej!

A független vizsgálat is megerősítette, hogy az aflatoxin mértéke nem lépi át a megengedett határértéket

A mezőgazdasági minisztérium múlt heti vizsgálata után a Szerbiai Fogyasztóvédelmi Szervezet (NOPS) független vizsgálata is arra a végeredményre jutott, hogy biztonsággal fogyasztható a Szerbiában forgalmazott tej. „Tizenhét hazai és külföldi gyár terméke lett kivizsgálva. Az eredmények azt mutatják, hogy a tej nem ártalmas a fogyasztásra, ám fontos megjegyezni, hogy a jövőben többször kell ezeket az ellenőrzéseket elvégezni” – nyilatkozta hétfőn a NOPS elnöke a Beta hírügynökségnek. Az aflatoxin gombaméreg, amely a takarmánnyal együtt kerülhet a tejbe. Az európai szabvány szerint felső határa a tejben nem haladhatja meg a literenkénti 0,05 milligrammot.

A Tanjug hírügynökségnek nyilatkozva a vizsgálat részleteiről, Papović elmondta, hogy a 17 legismertebb szerbiai tejforgalmazóból négynél a megengedett határérték alatt volt az aflatoxin jelenléte, a többinél a határérték közelében, de nem túllépve azt.

A NOPS értesítette a mezőgazdasági minisztériumot a vizsgálat eredményéről. Az agrártárcával megegyeztek arról, hogy egy hónap múlva újabb tejvizsgálatot végeznek el.