2024. április 16., kedd

Lavrov csak hat nap elteltével hívta vissza Kerryt

Szergej Lavrov orosz külügyminiszternek hat napjába telt, amíg vasárnap telefonon visszahívta újdonsült amerikai kollégáját – közölte internetes kiadásában a The Washington Post. Victoria Nuland amerikai külügyi szóvivő tájékoztatása szerint Kerry és Lavrov vasárnap csaknem 30 percig tárgyalt a szíriai polgárháborúról és a legutóbbi észak-koreai nukleáris kísérletről. A felek megállapodtak, hogy a következő hetekben alkalmat keresnek az első személyes találkozójukra.

Kerry február 11-én telefonált Lavrovnak, néhány órával azután, hogy Észak-Korea föld alatti nukleáris kísérletet hajtott végre, megsértve az ENSZ Biztonsági Tanácsának az Egyesült Államok és Oroszország által is jóváhagyott határozatait. Az orosz külügyminiszter azonban, aki akkor éppen afrikai hivatalos úton tartózkodott, február 17-éig nem hívta vissza amerikai kollégáját.

Nuland csütörtöki sajtóértekezletén kijelentette, hogy Kerry a szokatlan orosz hallgatás ellenére is „nyugodt”. „Ahogy azt egész héten át mondtuk, egyértelművé tettük, hogy tárgyalni szeretnénk, ha ők is ezt szeretnék. Ha túlságosan elfoglaltak vagy egyébiránt elkötelezettek, az ajánlat áll” – jelentette ki pénteken Victoria Nuland.