2024. április 20., szombat

„A másik Szerbia eljátszotta az esélyét”

Vesna Pešić: Én nem változtam meg, Ivica Dačić azonban igen

Vesna Pešić a B92 RTV Utisak nedelje (A hét benyomása) című műsorában kifejtette: „Érdekes, hogy Ivica Dačić kormányfővel kapcsolatban akkor látnak napvilágot különböző afférok, amikor tárgyalásokat folytat Prishtinával és amikor Szerbia hamarosan elnyerheti a csatlakozási tárgyalások megkezdésének időpontját. Pešić szerint ezeket a kétes ügyeket a titkosszolgálatok találják ki.

– Nem állítom, hogy nem létezik a Šarić-klán, de hiszem, hogy mindezzel egyesek visszaélnek. Dačić öt évvel ezelőtt találkozott Rodoljub Radulovićtyal (Miša Banana), és akkor mindenki hallgatott. A volt és az aktuális államfő is azt mondták, hogy mindez rendben van. Amit ma tesznek Dačić tekintetében, azt nem tehették volna meg már akkor, öt évvel ezelőtt? Én nem változtam meg, Dačić azonban igen. A Demokrata Párt és a Liberális Demokrata Párt is koalícióra lépett Dačićtyal. Május 7-én mindkét párt üdvözölte Dačićot. Most viszont megszakadt ez a folyamat. És pont akkor, amikor annyira közel állunk a csatlakozási tárgyalások időpontjának kitűzéséhez. Lehet, hogy a polgári Szerbia számára nem fontos az EU és Koszovó, számomra azonban igen. Dačić akkor veszíti el a támogatásomat, ha nem folytatja azt, amit elvárnak tőle. Be kell fejezni a tárgyalásokat a Szerbia és Koszovó közötti határról, valamint a vámról. Észak-Koszovóban olyan intézményrendszert kell létrehozni, amelyet már nem lehet a párhuzamos jelzővel illetni. Hiszem, hogy ezeket albán intézményeknek sem lehet majd nevezni. Ezek a koszovói szerbek intézményei lesznek. Fontos lépésről van szó, hiszen ez az EU legfontosabb feltétele a csatlakozási tárgyalások megkezdése időpontjának kitűzéséhez. Egyébként akkor is el kell ismernünk Koszovó függetlenségét, ha Brüsszelben nem tűzik ki a csatlakozási tárgyalások megkezdését. Ezt a problémát meg kell oldani – részletezte Pešić.

Srbijanka Turajlić nyugalmazott egyetemi tanár, a műsor másik vendége részben támogatta a hallottakat, szerinte is minél gyorsabban kellene megoldani az észak-koszovói párhuzamos intézményrendszer kérdését, ugyanakkor mindezt nem egy gyanús erkölcsű embernek kellene megtennie. Turajlić kifejtette: senki sem kaphatja meg támogatását, aki a kilencvenes években szintén része volt az államhatalomnak. Megbocsáthatatlan, hogy tíz évet vett el tőlem és a családomtól, hangsúlyozta Turajlić.

– Dačić esete a kofferrel szintén zavaró tényező. Nem is tudom, hogy az az ügy után hogyan állhatott a Belügyminisztérium, majd a szerb kormány élére. Ha ez a kormány a maffia miatt bukik el, akkor elképzelhető, hogy a következő választások után már nem is lesz alternatíva. Egyébként Aleksandar Vučić dönti el, hogy megbukik-e ez a kormány, vagy sem. Máshol a világban az államférfiak akkor is lemondanak, ha nyilvánosságra kerül a kapcsolatuk a szeretőjükkel. Dačić pillanatnyilag egy zsarolható személyiség. Ez nagyon veszélyes Szerbiára nézve – fejtegette Turajlić.

Nenad Prokić drámaíró viszont úgy véli, hogy a koszovói kérdést pont azoknak kell megoldaniuk, akik felelőssé tehetők a probléma megszületéséért. A másik Szerbia kapott egy esélyt, amivel nem élt, magyarázta Prokić a műsorban, mondván: „Annyi biztos, hogy most nem fognak égni a nagykövetségek Belgrádban.”