2024. április 24., szerda

Guinness-rekordra készülnek Turián

Tartományi támogatás a kolbászfesztiválnak

A turiai kolbászfesztivált idén immár 29. alkalommal rendezik meg, az előző évek hagyományaihoz híven február utolsó hétvégéjén, pontosabban február 22-étől 24-éig.

A több tízezer látogatót vonzó rendezvénysorozaton már évek óta a kerítés is kolbászból készül, mondják a falu lakói, de ugyanakkor, itt készítik a világ leghosszabb kolbászát is, melyet az idén talán sikerül bejegyeztetni a Guinness-rekordok könyvébe is, hiszen 2029 méteresre tervezik, a rekord hitelesítését követően pedig méterszámra árulják.

A rendezvényt a tartományi kormány 1,1 millió dinárral támogatja. Szenttamás község sertéstenyésztői már aláírták az egyéni szerződéseket a Kolbászegyesülettel, amely felvásárolja tőlük az anyakocákat a világ leghosszabb kolbászának az elkészítéséhez, sőt 20 százalékkal többet fizet a sertés kilójáért, hogy serkentse a gazdákat. Goran Ješić tartományi mezőgazdasági titkár a támogatásról szóló szerződéskötés alkalmával hangsúlyozta, hogy a  kolbászt a Szenttamáson és a Turián nevelt sertésekből kell készíteni.

– A turiai márkajegyet nemcsak a fesztivál ideje alatt, hanem egész évben folyamatosan ki kell használnunk. Minden ezzel kapcsolatos projektet támogatni fogunk, úgy a sertéstenyésztést, mint a hentesüzletek nyitását. Büszke vagyok arra, hogy bekerültünk abba a csapatba, amely már 29 éve nagy sikerrel készíti a turiai kolbászt – tette hozzá a titkár, aki egyúttal összefogásra szólította fel a gazdákat, és arra, hogy ötleteik megvalósításához nyugodtan forduljanak a tartományi mezőgazdasági, víz- és erdőgazdálkodási titkársághoz.

A turiai kolbászfesztivál az idén hagyományos bemutatkozásokkal kezdődött. A szervezők február 1-jén a zombori Szentháromság téren tartottak kóstolóval egybekötött termékbemutatót, azt követően február 8-án Szabadkán, majd pedig február 15-én Újvidéken. A Duna utcában felállított bódékból reggel 9 órától délután fél 3-ig csaknem 2,5 tonna nyers, sült, illetve szárított kolbászt adtak el.

A rendezvénysorozat Turián pénteken, február 22-én kezdődik, majd február 23-án 10 órától hagyományos disznóvágással folytatódik. A falu központjában a folyamatos kulturális program mellett kóstolót tartanak a híres turiai sült kolbászból, emellett árusítják a friss-, nyers-, füstölt- és szárazkolbászt. Az ünnepélyes megnyitóra délben kerül sor, majd pedig bemutatják a  világ leghosszabb kolbászát, melyet az idén 2029 méteresre terveznek, és a helyszínen, a rekord hitelesítését követően azonnal szét is mérnek. A szervezők az idén is nagyon gazdag programmal várják a vendégeket, lesz többek között kolbászkészítési és kolbászfalási verseny, kiválasztják a legjobb üzemi-, illetve házikolbászt, kiválasztják a legjobb pálinka, illetve borkínálatot, megjutalmazzák a legtávolabbról érkező vendéget,  de ugyanakkor a látogatók megtekinthetik a világ leggyorsabb disznóvágását is. Vasárnap, február 24-én, 10 órától tovább folytatódik a kolbász és egyéb szárított és füstölt hús eladása,  a késő délutáni órákig a színpadon folyamatos, tarka, kulturális műsorral várják a látogatókat.

Mint azt  Miodrag Velicki, a kolbászfesztivál titkára elmondta, az előttünk álló hétvégére ismét rengeteg érdeklődő jelezte részvételét, az egész ország területéről, szervezetten, buszokkal jönnek a látogatók, de visszatérő vendégeket várnak Horvátországból, Szlovákiából, továbbá a magyarországi Jánoshalmáról, Orosházáról és Békéscsabáról is.